PŘEHLEDNĚ: Zásah, potopeno. Seznam zničených ruských lodí je delší a delší

  • 84
Ukrajinská armáda ve středu oznámila, že v Černém moři zničila ruskou loď Cezar Kunikov. Jde o další z již dosti dlouhé řady plavidel, která Rusku potopila. Dosud největší lodí, již se Ukrajině podařilo od roku 2022 poslat ke dnu, byl křižník Moskva. Jaké byly ty další? Přinášíme jejich výběr.

Velká výsadková loď Saratov během strategického cvičení (9. září 2016)

24. března 2022 Výsadková loď Saratov

Ukrajinská armáda oznámila, že v přístavu Berďansk v Azovském moři zničila ruskou výsadkovou loď. Původně se hovořilo o Orsku, pozdější upřesněné informace uvedly, že se jednalo o loď Saratov stejné třídy.

Ukrajinští představitelé dodali, že útok na přístav provedli balistickou raketou krátkého doletu OTR-21 Točka.

Ruský raketový křižník Moskva v sevastopolském přístavu (11. září 2008)

14. dubna 2022 Křižník Moskva

Několik týdnů po začátku ruské invaze na Ukrajinu poslala ukrajinská armáda ke dnu ruský raketový křižník Moskva, vlajkovou loď Černomořské flotily. Moskva, která měla na palubě podle odhadů médií kolem 500 lidí, se podle Kyjeva potopila po zásahu protilodní ukrajinskou střelou Neptun.

Křižník Moskva se stal s délkou přes 186 metrů největší zničenou válečnou lodí při bojové akci od konce druhé světové války a největší ruskou válečnou lodí zničenou nepřítelem od roku 1941, kdy Němci potopili bombami bitevní loď Marat, které tehdy kotvila v Kronštadtu.

Korveta ruského námořnictva Askold během slavnostního spuštění na vodu v loděnici pojmenované po B.E. Butomovi v černomořském přístavu Kerč (21. září 2021)

4. listopadu 2023 Korveta Askold

V tento den zaútočila Ukrajina 15 střelami s plochou dráhou letu Storm Shadow, které jí poskytli západní spojenci, na kerčskou loděnici.

Při útoku se jí podařilo zasáhnout nejnovější ruskou korvetu Askold třídy Karakurt, vyzbrojenou střelami Kalibr, kterými ruská plavidla ostřelují ukrajinské cíle. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj o dva dny později prohlásil, že loď byla zničena.

Výsadková loď ruského námořnictva Novočerkassk

26. prosince 2023 Loď Novočerkassk

Na konci prosince 2023 provedla Ukrajina útok střelami Storm Shadow na velkou ruskou výsadkovou loď Novočerkassk v krymském přístavu.

Útok loď, která patří do třídy Ropucha, zcela zničil a podle informací ukrajinského námořnictva na její palubě zahynulo na osm desítek ruských námořníků.

Ruská raketová korveta Ivanovec během nácviku přehlídky ke Dni námořnictva v Sevastopolu (23. července 2021)

1. února 2024 Korveta Ivanovec

Ukrajinská rozvědka uvedla, že se jejím speciálním jednotkám podařilo na jezeře Donuzlav na poloostrově Krym zničit ruskou raketovou korvetu Ivanovec třídy Tarantul

Podle zveřejněného videa byla loď opakovaně zasažena do trupu bezposádkovými hladinovými čluny. Korveta se podle rozvědky potopila, na palubě mohla mít až 40 námořníků.

Velká výsadková loď ruského námořnictva Cezar Kunikov vyplouvá do Bosporu na cestě do Středozemního moře. (4. března 2020)

14. února 2024 Výsadková loď Cezar Kunikov

Ukrajinské ozbrojené síly ve spolupráci s ukrajinskou vojenskou rozvědkou HUR při operaci v Černém moři potopily ruskou výsadkovou loď Cezar Kunikov.

Plavidlo patří do třídy Ropucha, stejně jako loď Novočerkassk, která byla zničena loni v prosinci. Obě lodě byly poničeny již při ukrajinském útoku na loď Saratov v březnu 2022.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politika odvezli do nemocnice.

Video