Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukrajinci postupují na jihu. Rusové jsou v Chersonu odříznuti, tvrdí Londýn

Sledujeme online   8:01aktualizováno  15:19
Ukrajinská protiofenziva u Chersonu nabírá na síle a Rusy okupované město je po poškození mostů prakticky odříznuto od ostatních okupovaných území. Ve své analýze to uvedlo britské ministerstvo obrany. Poblíž Kyjeva byly ve čtvrtek ráno slyšet výbuchy, Rusko podle ukrajinských činitelů zasáhlo infrastrukturu ve Vyšhorodském okrese v Kyjevské oblasti.
Ukrajinské hlavní město Kyjev po zásahu ruské rakety.

Ukrajinské hlavní město Kyjev po zásahu ruské rakety. | foto: Reuters

Britská rozvědka ve čtvrtek uvedla, že ukrajinští vojáci pravděpodobně postoupili a vytvořili předmostí na levém břehu řeky Inhulec, která tvoří severní hranici ruskem kontrolovaných oblastí v Chersonské oblasti.

Ukrajinci podle Londýna pomocí nových raketometů HIMARS poškodili nějméně tři mosty přes Dněpr, na které Rusové silně spoléhají při zásobování svých jednotek. Rusové v úterý uzavřeli Antonivskyj most, podle okupační správy regionu však stále stojí. K udržení spojení přes Dněpr se zbytkem obsazeného území se nyní budou používat trajekty a pontonové mosty.

Následky ostřelování Antonivského mostu přes Dněpr u Chersonu (27. července 2022)

„Tisíc metrů dlouhý Antonivskyj most u města Cherson byl poškozen minulý týden. Ukrajina na něj udeřila znovu (ve středu) 27. července 2022 a je velmi pravděpodobné, že přechod je nyní nepoužitelný,“ píší Britové.

Ruská 49. armáda rozmístěná na západní břehu Dněpru je podle britské situační zprávy nyní velmi zranitelná. „Cherson, který je politicky nejdůležitějším městem na územích okupovaných Ruskem, je nyní v podstatě odřznut od dalších okupovaných území. Jeho ztráta by zásadně oslabila ruské pokusy vydávat okupaci za úspěch,“ píše rozvědka.

Poradce šéfa prezidentské kanceláře Oleksij Arestovyč potvrdil, že strategií je izolovat ruské invazní síly na západním břehu Dněpru. „Ukrajinské ozbrojené síly je nejprve nechají bez muničních skladů, pohonných hmot, komunikací a velení a poté vyčistí zbytky sil,“ uvedl Arestovyč.

Rusové nyní podle něj mají tři možnosti - ustoupit, vzdát se nebo být zničeni. „Okupanti by se měli učit, jak přeplavat Dněpr. Nebo by měli Cherson opustit, dokud ještě můžou. Třetí varování už nemusí přijít,“ uvedl podle The Guardian další ukrajinský prezidentský poradce Mychajlo Podoljak.

Arestovyč zároveň tvrdí, že Rusko provádí „masivní přesun“ svých sil z východu země na jih.

Tajemník bezpečnostní rady Oleksij Danilov ve středu uvedl, že Rusové do Chersonské oblasti přesunují „maximální množství“ posil. Reagoval na slova prezidenta Volodymyra Zelenského ze začátku týdne, podle nichž má ukrajinská armáda na osvobození Chersonu pouhých tři až šest týdnů. Poté se osvobozování Ruskem okupovaného území stane mnohem složitějším, míní Zelenskyj.

Moskva dala podle agentury Reuters najevo, že ji snahy ukrajinských ozbrojených sil neznepokojují. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že jeho letadla zaútočila na ukrajinskou pěší brigádu na severu Chersonské oblasti a během posledních 24 hodin zabila více než 130 vojáků.

Okupačními silami dosazený představitel Chersonské oblasti Kirill Stremousov rovněž odmítl západní a ukrajinské hodnocení situace. „Prohlášení (ukrajinského prezidenta Volodymyra) Zelenského, že Chersonská oblast bude osvobozena za tři až šest týdnů je... lež. Všechny tyto protiofenzivy... vyjdou naprázdno,“ řekl Stremousov ve středu ruské agentuře RIA Novosti.

Nejen Kyjev je pod palbou

Operační velení ukrajinské armády „Sever“ podle ruskojazyčné stanice BBC uvádí, že na Ukrajinu bylo vypáleno více než 20 raket z území Běloruska. Server RBK Ukrajina informuje o masivním raketovém útoku na severní oblasti Ukrajiny, včetně Černihivské oblasti.

„Dnes (ve čtvrtek) ráno nepřítel provedl raketový útok na jednu z obcí Vyšhorodského okresu,“ napsal šéf správy Kyjevské oblasti Oleksij Kuleba na sociální síti Telegram, kde zároveň sdělil, že byl zasažen blíže neupřesněný objekt infrastruktury. Informace o obětech jsou podle něj upřesňovány.

Web Ukrajinska pravda konstatuje, že dnešek začal ruskými raketovými útoky na pět ukrajinských oblastí - Kyjevskou, Černihivskou, Doněckou, Charkovskou a Mykolajivskou.

Zpravodajský web RBK Ukrajina napsal, že ruská armáda provedla masivní raketový útok na severní oblasti země a kromě zásahu ve Vyšhorodském okrese informuje o tom, že devět raket dopadlo do zalesněné oblasti v Černihivské oblasti a „pracoval“ systém protivzdušné obrany. Oběti podle webu zatím nejsou hlášeny.

Ukrajinské úřady v noci na čtvrtek informovaly rovněž o explozích z Mykolajivu na jihu země, podrobnosti zatím nejsou k dispozici. BBC v noci napsala, že po celém území Ukrajiny byl vyhlášen leteckých poplach. Před osmou hodinou ranní SELČ platilo varování před vzdušnými útoky v Luhanské a Charkovské oblasti.

V Doněcké oblasti ranní raketový úder zasáhl obytný dům v obci Toreck, píše dále Ukrajinska pravda, podle níž bylo za uplynulý den v tomto východoukrajinském regionu zabito pět lidí.

BBC v noci napsala, že po celém území Ukrajiny byl vyhlášen letecký poplach. Před osmou hodinou ranní SELČ platilo varování před vzdušnými útoky i v Luhanské a Charkovské oblasti.

Ruskem podporovaní separatisté podle agentury Reuters z Doněcku hlásí, že při ukrajinském ostřelování tam zahynuli v uplynulém dni čtyři civilisté.

Zatímco v Chersonské oblasti jsou Rusové v defenzivě, v Donbasu hlásí částečné úspěchy. Žoldnéři z Wagnerovy skupiny postoupili u Vuhlehirské elektrárny, ztrátu druhé největší tepelné elektráry na Ukrajině ve středu potvrdil Oleksij Arestovyč.

Ruským vojákům se podle amerických analytiků z Institutu pro studium války (ISW) podařilo o něco postoupit na Donbasu také severovýchodně od města Bachmut. Rusové v uplynulých dnech ovládli Berestove, o něž se několik týdnů sváděly boje a které leží mezi již ovládnutým Lysyčanskem a Bachmutem.

24. července 2022

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...