Diskuze

Prokletá místa. Válčilo se o ně za druhé světové války, pod palbou jsou i teď

Na Ukrajině válka kráčí ve svých vlastních stopách. Historie se opakuje: jména jsou stejná, jen místo let 1941 až 1944 se píše rok 2022. Je to takové deja vu. Tady je pár míst, kde se bojovalo tehdy i nyní.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JH

Nadporučík Jaroš? Já myslel, že byl jen kapitán, protože v Praze je Nábřeží Kapitána Jaroše.

0 0
možnosti
VM

Chtělo by to odložit primitivní myšlení a trochu přemýšlet nebo se aspoň informovat. Padl v hodnost nadporučíka, do hodnosti kapitána byl povýšen in memoriam.

3 0
možnosti
KL

Tramvaje T3 české výroby zničené po ostřelování v depu přístavního města Mariupol (5. května 2022)

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/valka-na-ukrajine-charkov-buca-mariupol-druha-svetova-valka-uman-sokolovo.A220513_205646_zahranicni_albe?zdroj=top

Opravdu české výroby? Tyto tramvaje byly vyrobeny v Československu. V ČR se dělali pouze zakázkově pro Samaru nebo na Balkán a to ještě v jiném provedení než je na dané fotografii.

1 0
možnosti
PH

Zajímavé, o většině těch příběhů jsem nikdy neslyšel, to odpálení ledu a utopení Němců např., nebo ten český radista navádějící Němce k chybnému náletu...

4 0
možnosti
JK

J33a50n 30K40r52p46e82c

15. 5. 2022 6:37

tak ono se valci v podstate stejnymi prostredky o stejne uzemi, logicky se bude jednat o v podstate stejna mista.

v clanku je to trosku odflaknute. ta prvni ofensiva v 42 byla spise zamyslena jako prulom z izumu bez absence jizniho kridla. prosadil tuto akci stalin v presvedceni ze se bude jednat o dorazeni nemcke skupiny jih po ustupu od Moskvy. ale to se dost prepocital. ona mezitim skupina jih byla znacne posilena.

ve 43 se jednalo opet o utok z izumu nicmene doplneny jiznim kridlem a tehdy se jednalo o obkliceni, ktere sice ne uplne dopadlo, ale byl to uspech.

toto obkliceni temer jako pres kopirak, z vyse uvedenych duvodu, je na aktualne poradu dne. tedy ono toto bylo zjevne uz nejmene pred 14 dny ze se o to rus pokusi. jednak je to logicke a druhak je to mozna posledni akce rusa na kterou by jeste mohl mit dost sil. podle vseho vsak nema. svedci o tom ustupy z mist ze kterych se stahovat nemusel.

na to aby rus prosel timto manevrem pres ukrajinskou obranu, musel by ji prevysit v sile minimalne trojnasobkem. a to nema. zoufale mu chybi pechota kterou bez alespon castecne mobilizace nema kde vzit. vyhlasit ted mobilizaci by mohlo mit dalekosahle vnitrospolecenske dusledky.

v soucasnosti jsou na stole jen dva scenare. bud se rus bude dale pokouset neco vybojovat s tim co ma a drive nebo pozdeji bude nejvetsim uspechem ze se "zakope" na soucasnych pozicich. nebo vyhlasi mobilizaci a za velkych ztrat pres ukajinskou obranu na vychode prejde a obkliceni dokonci. coz by bylo naprosto devastujici pro ukrajisnkou armadu, protoze tim prijde o aktualne nejlepsi vojaky ktere ma. v podstate temer vse co ma.

podle vseho je valecna aktivita od zahajeni utoku na nejnizsi urovni. obe strany preskupuji sily. s cim se da pocitat je, ze se rus poucil ze zpackaneho zacatku a mohou nastoupit skutecne dobri velitele, kteri by prubeh dosud ostudneho ruskeho tazeni mohli zvratit.

vsechno ukazi nasledujici tydny. uz ted je na ofenzivu skoro pozde. za 14 dni uz bude utok nemozny.

2 2
možnosti
Foto

Hodne slovni vaty, ale prokousal jsem to k pointe. Nemuzete to brat dnesni optikou a srovnavat, NATO nebyla. Jedine, co platilo tehdy i dnes, ze rus je porad stejny smejd. Pŕuseŕ letos bylo, ze se do toho Evropa zacala vubec michat.

0 5
možnosti
Foto

Vcera clanek o carodejnicich, dnes o prokletych mistech. Proc jste v patek 13. nezacali Templari? I brainwash by mel byt sofistikovany.

1 8
možnosti
TN

T67o81m95a85s 38N92o15v31y

15. 5. 2022 5:15

Proč seznam faktů nazýváte brainwash?

8 0
možnosti
Foto

Nackove proste nedaji Ukrajine pokoj...Rv[UA]

17 0
možnosti
JK

J18a89n 36K85r19p67e49c

15. 5. 2022 6:55

placnete neco tak neskutecne hloupeho a jeste date palec dolu ukrajine. jen abych vam to osvetlil, tak nacismus je vyraz pouzivany vyhradne pro nemeckou formu fasismu. to rus at uz je cokoliv, opravdu neni. pokud nekdo byl na ukrajine s nacisty, tak to jsou tzv. banderovci. skupina dost brutalne bojujici za svobodnou ukrajinu. on to byl psise takovy snatek z rozumu, ale zpusoby meli podobne. jenze jejich nsaledovnici z uskupeni Azov - aktualne obkliceni v Mauripolu - a dalsi jim podobne skupiny ted stoji proti rusum. svou podporou odkazu banderovcu a nacistickeho nemecka se vubec netaji.

fakticky jsou tudiz "nacisti" na strane ukrajiny proti rusum.

vsechno ve vasem prispevku je zcela objektivne spatne. to svedci jen o tom ze jste si prisel o levne plusy k prispevvku s jednoduchym heslem pro jednoduche lidi. ale o tematu nevite zhola nic.

1 10
možnosti