Si Ťin-pching se do rozpravy Valného shromáždění zapojil prostřednictvím...

Si Ťin-pching se do rozpravy Valného shromáždění zapojil prostřednictvím předtočeného projevu (21. září 2021) | foto: AP

Čína chce světu poskytnout dvě miliardy vakcín. Vztahy s USA neřeší

  • 72
Čína bude podle prezidenta Si Ťin-pchinga usilovat o poskytnutí celkem dvou miliard dávek vakcín proti covidu-19 do zahraničí. Americký prezident Joe Biden odmítl „novou studenou válku“. I o tom byla všeobecná rozprava Valného shromáždění OSN, která se konala v úterý. Ke vzájemným vztahům nebo kontroverznímu bezpečnostnímu paktu USA, Británie a Austrálie se ani jeden z prezidentů nevyjádřil.

Čínský prezident označil za „naléhavou prioritu“ spravedlivou distribuci covidových vakcín ve světě. Kromě globálního cíle v tomto směru zmínil i plán týkající se rozvojových zemí, kterým prý Čína do konce roku daruje 100 milionů dávek. 

V samotné Číně se dosud vyočkovalo skoro 2,2 miliardy dávek, ukazují statistiky americké Univerzity Johnse Hopkinse.

Si Ťin-pching se v úterý do rozpravy Valného shromáždění zapojil prostřednictvím předtočeného projevu. Deník The New York Times uvádí, že původně měl čínský příspěvek přednést vicepremiér, ale „čínský vůdce zjevně během posledních dní změnil názor“.

Biden se v Bílém domě sešel s Johnsonem, ten dorazil vlakem

Před Valným shromážděním bylo jako jedno z očekávaných témat zmiňováno napětí mezi Čínou a USA, na které s největší pravděpodobností v projevu odkazoval americký prezident Joe Biden, když odmítal myšlenku „nové studené války“. 

Ani čínský prezident se k věci přímo nevyjádřil. V projevu vyzdvihoval multilateralismus a potřebu řešit neshody prostřednictvím „dialogu a spolupráce“.

Svět míří do propasti, varuje šéf OSN. Kritizuje nedostatek vakcín pro Afriku

Stejně tak nepřišla přímá reakce na americko-britsko-australské bezpečnostní partnerství odhalené minulý týden, jehož součástí je plán rozšířit výbavu australské armády o americké ponorky na jaderný pohon.

Čínská ambasáda ve Washingtonu nový pakt bezprostředně odsoudila, prezident Číny se ovšem zatím k věci veřejně nevyjádřil. V úterý řekl, že „vojenské intervence zvenčí a takzvané demokratické transformace nepřináší nic než škody“, aniž by jmenoval USA.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video