Nehody plavidel jsou v jihovýchodní Asii časté. (ilustrační foto)

Nehody plavidel jsou v jihovýchodní Asii časté. (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

V Thajsku se potopila loď s turisty, záchranáři pátrají po sedmi lidech

Na jihozápadě Thajska se v noci na dnešek v bouři potopila loď se třiceti pasažéry. Záchranáři stále pátrají po sedmi lidech, včetně šesti cizinců. Špatné počasí zřejmě sehrálo roli i u další dnešní námořní nehody, při níž skončilo na dně Rudého moře kyperské nákladní plavidlo.

Loď s třemi desítkami lidí, z nichž bylo 19 zahraničních turistů, se vracela od ostrovů Similan, které leží asi 120 kilometrů severozápadně od turistického ostrova Pchúket.

Podle policejního důstojníka Parinya Kaewplunga se plavidlo převrátilo v rozbouřeném moři asi 19 kilometrů od pevniny.

Záchranářům se podařilo z vody vytáhnout 23 lidí, které převezli do místních nemocnic. Stále ale pokračuje pátrání po dvou Švýcarech, dvou Australanech, Němci, Japonci a Thajci.

Vina za lodní nehody je v Thajsku obvykle přičítána vysokým vlnám během období dešťů nebo přetíženým, špatně udržovaným plavidlům.

další loď šla ke dnu v rudém moři

Špatné počasí dnes zřejmě sehrálo roli také u nehody v Rudém moři, kde se potopila kyperská nákladní loď. Plavidlo, které převáželo 6 500 tun křemenného písku, který se používá při výrobě skla, směřovalo do Spojených arabských emirátů. Tísňový signál vyslalo brzy ráno, když se nacházelo poblíž egyptského přístavu Safaga.

Devět členů posádky se podařilo zachránit u egyptského pobřeží, dalších 17 se stále pohřešuje. Malé lodi, která plula poblíž, se podařilo zachránit šest členů posádky, pět Somálců a jednoho Iráčana. Egyptská helikoptéra pak zachránila tři další námořníky.


,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video