Zdeněk Pfeifer na snímku české policie

Zdeněk Pfeifer na snímku české policie | foto: Policie ČR

V Thajsku pátrají po nebezpečném Čechovi, který vědomě šíří HIV

  • 113
Thajská policie pátrá na severu země po Čechovi Zdeňkovi Pfeiferovi, který je podezřelý z vědomého šíření viru HIV způsobujícího nemoc AIDS, informoval v úterý thajský list The Bangkok Post. České úřady na něho vydaly zatykač s obviněním, že při intimním styku s desítkami jiných mužů nejméně tři z nich nakazil.

Thajské úřady začaly po 49letém Čechovi pátrat po upozornění Interpolu. Muž z je několik měsíců na seznamu hledaných osob policie, která loni v září v Ústeckém kraji informovala, že navrhla Pfeifera obžalovat (více o případu čtěte zde).

Podle listu The Bangkok Post měl Pfeifer v thajské provincii Čchíengmaj a okolních oblastech sexuální styky s muži a ženami, které taky zřejmě nakazil. Po muži, který je považován za velmi nebezpečného, nyní pátrají policisté v osmi provinciích na severu země. Úřady zjistily, že Pfeifer navštívil několik nejvýznamnějších turistických atrakcí v zemi, a věří, že Thajsko dosud neopustil.

Zdeněk Pfeifer na snímku české policie

Pfeifer se podle české policie dozvěděl o své HIV pozitivitě v září 2013, přesto nikoho ze svých sexuálních partnerů neinformoval. Během vyšetřování policisté zjistili, že měl styk s minimálně 23 muži. Hledal je většinou na seznamkách a neváhal za nimi jezdit po celé republice.

Policisté zjistili i 53 sexuálních kontaktů z doby, než Pfeifer zjistil svoje onemocnění. Během vyšetřování vyslechli víc než tisíc lidí z celého Česka, řada z nich se přihlásila na základě výzvy v médiích. Přesto jsou policisté přesvědčeni o tom, že obětí bylo mnohem více.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video