Naváz Šaríf

Naváz Šaríf - Pákistánský expremiér Naváz Šaríf mluví s novináři před svým odletem z Londýna. (10. září 2007) | foto: Luke Macgregor, Reuters

V Pákistánu se rozpadá vládní koalice. Kvůli sporu o soudce

V Pákistánu se pouhých šest týdnů po svém vytvoření rozpadá vládní koalice. Někdejší premiér Naváz Šaríf oznámil, že ministři z jeho Pákistánské muslimské ligy zítra podají demisi. Důvodem jsou neshody ohledně znovujmenování soudců, které loni na podzim sesadil prezident Mušaraf. Šaríf ale řekl, že s opozicí se nespojí.

"Naši ministři se zítra sejdou s premiérem a předloží mu rezignaci," řekl Šaríf na tiskové konferenci v Islámábádu.

Pákistánská muslimská liga-Naváz (PML-N), která vyšla z únorových předčasných voleb jako druhá nejsilnější, hned po Pákistánské lidové straně zavražděné expremiérky Bénazír Bhuttové, měla ve 24členném kabinetu devět křesel.

Důvodem jejího odchodu z vlády je spor ohledně členů nejvyššího soudu. Ty loni v listopadu rozehnal prezident Parvíz Mušaraf. Hrozilo totiž, že uznají stížnost opozice na oprávněnost Mušarafovy kandidatury v prezidentských volbách. Prezident tehdy vyhlásil výjimečný stav a soudce nahradil sobě loajálními. Ti pak veškeré žaloby Mušarafových oponentů zamítli.

Když pak opozice vyhrála únorové předčasné volby, Šaríf si vymínil, že všech šedesát soudců bude jmenováno zpět. A to právě do dneška. O víkendu byl kvůli tomu v Londýně, kde jednal se šéfem lidové strany a vdovcem po Bhuttové Asifem Alím Zardárím.

Jenže jednání k ničemu nevedla, šéfové stran se nedohodli, a tak Šaríf dnes oznámil odchod z kabinetu. Řekl sice, že vládu bude podporovat i nadále a že s opozicí se momentálně spojit nehodlá, i tak jde ale v politicky nestabilním Pákistánu o nepříjemnou situaci.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Nejvyšší soud

Video