V Libérii byli uneseni humanitární pracovníci

- Britská vláda byla informována o únosu šesti pracovníků západních humanitárních organizací v Libérii, mezi unesenými jsou čtyři Britové. Sdělilo to ve středu britské ministerstvo zahraničí, citované agenturou Reuters.
"Dozvěděli jsme se, že byli uneseni gangem ozbrojenců. Prošetřujeme situaci a zkoumáme všechny alternativy," informoval mluvčí ministerstva.

Liberijský prezident Charles Taylor ve středu oznámil, že do země pronikli útočníci ze sousední Guineje a obsadili pohraniční město Kolahun, ležící 200 kilometrů severně od liberijské metropole Monrovia. Mezi vládními jednotkami a útočníky vypukly boje a hranice s Guineou byly uzavřeny.

Západní zdroje na místě potvrdily střety, nedokázaly však identifikovat protivníky vládních jednotek.

Město Kolahun, kam se uchýlili četní běženci ze Sierry Leone, slouží jako základna pro většinu humanitárních organizací působících na severu Libérie.

Ani prezident Taylor útočníky neidentifikoval, z předchozích útoků v pohraničních oblastech však vinil stoupence rivalských vojenských velitelů, s nimiž se utkal v sedm let se vlekoucí liberijské občanské války, která v zemi zuřila od roku 1989. Rozpoutal ji Taylor, tehdy šéf jedné armádní frakce. Válka skončila v roce 1997 pluralitními mnoharasovými volbami.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video