Ve Florencii vědci objevili kosterní pozůstatky Lisy Gherardiniové, kterou da Vinci zřejmě zvěčnil na slavném obrazu Mona Lisa.

Ve Florencii vědci objevili kosterní pozůstatky Lisy Gherardiniové, kterou da Vinci zřejmě zvěčnil na slavném obrazu Mona Lisa. | foto: Encyklopedie Wikipedia

V Itálii zřejmě objevili kostru da Vinciho Mony Lisy

  • 34
Vědci v italské Florencii objevili kostru patřící patrně Lise Gherardiniové, podle které renesanční umělec Leonardo da Vinci namaloval svůj slavný a záhadami opředený obraz Mona Lisa. Skelet se ukrýval pod podlahou bývalého kláštera svaté Uršuly a podle vědců je v dobrém stavu.

"Dokud neprovedeme radiokarbonovou dataci, nemůžeme s určitostí říci, ve kterém období tato osoba žila," uvedl podle ANSA vedoucí výzkumník a umělecký historik Silvano Vinceti, který před časem objevil i kosti barokního malíře Caravaggia a zrekonstruoval obličeje dalších známých osobností na základě jejich lebek.

Mona Lisa

Slavný obraz pochází z prvních let 16. století. Leonardo da Vinci se od něho nikdy neodloučil. Vzal si ho s sebou do Francie, kde v roce 1519 zemřel. Dnes je Mona Lisa největším pokladem pařížského muzea Louvre. Většina badatelů se shoduje, že da Vinci maloval Lisu Gherardiniovou, manželku florentského kupce Franceska del Giocondo.

Domnělý skelet Mony Lisy badatelé odkryli v úterý pozdě odpoledne. Předtím nalezli spodní část oltáře z 15. století, který jim posloužil jako důležité vodítko. V daném období se totiž tradičně pohřbívalo blízko oltáře.

"Po roce 1500 zde byly pohřbeny pouze dvě ženy: Mona Lisa Gherardiniová v roce 1542 a další vznešená dáma Maria del Ricciová," citovala agentura ANSA sdělení výzkumníků. Jeden skelet už odsud vyzvedli loni.

Pokud se ukáže, že objevený skelet patří skutečně Gherardiniové, experti by podle ANSA měli být schopni podle lebky sestavit její portrét a případně zjistit něco více o slavném úsměvu Mony Lisy.

,

Atentát na Roberta Fica

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu 15. května postřelil útočník v obci Handlová před kulturním domem, kde předtím zasedala slovenská vláda. Politik skončil ve vážném stavu v nemocnici. Podezřelého z útoku policie zadržela.

Video