Prezident Gruzie Michail Saakašvili

Prezident Gruzie Michail Saakašvili | foto: Grigory Dukor, Reuters

V gruzínských volbách zatím vede Saakašviliho strana, opozice se bouří

  • 4
Předčasné parlamentní volby v Gruzii zřejmě vyhrálo prozápadní Sjednocené národní hnutí prezidenta Michaila Saakašviliho. Průběžné výsledky mu přisuzují zisk 61 procent hlasů. Opozice tvrdí, že je to podvod. Požaduje anulování voleb a vypsání nových.

Dosud byla sečtena polovina z 3 500 volebních obvodů.

Prezident oznámil své vítězství v televizi už ráno. "Včerejšek byl triumfem vůle gruzínského lidu," řekl. "Nikdo proti ní nemůže zvednout ruku." Zároveň zopakoval, že volby byly svobodné a spravedlivé. Sám neskrýval překvapení nad výrazným vítězstvím svého bloku.

Opozice ale s jeho prohlášeními nesouhlasí a volby označuje za zmanipulované. Podle výsledků získala pouhých 13,2 procenta hlasů. "Ukradli nám vítězství," prohlásil lídr opozičního bloku Levan Gačečiladze v centru Tbilisi, kam svolal demonstraci.

Lídr gruzínské opozice Levan GačečiladzePůvodně avizoval účast sta tisíc lidí, nakonec mu ale naslouchal asi čtyřtisícový dav. "Boj proti Saakašviliho režimu bude pokračovat každý den do doby, než zmizí navěky," řekl svým přívržencům.

"Volební den byl vyvrcholením podvodů, vyvrcholením teroru," doplnil ho další z předáků David Gamkrelidze. "Ale nevzdáme se a zvítězíme."

O zcela bezproblémových volbách pochybují i nezávislí pozorovatelé z Evropy. Ti už před samotným hlasováním upozorňovali na případy zastrašování, kdy státní zaměstnanci lobbovali pro Saakašviliho stranu. Rovněž veřejnoprávní televize byla výrazně nakloněna vládní straně.

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) považují průběh voleb za "veskrze pozitivní". I oni však upozorňují na některá pochybení, která by měla být prošetřena.

Pokud se Saakašviliho vítězství potvrdí, získá ve 150členném parlamentu pohodlnou dvoutřetinovou většinu. Ta by mu měla umožnit i ústavní změny.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video