Poušť by měl v budoucnu nahradit oceán. Ilustrační foto.

Poušť by měl v budoucnu nahradit oceán. Ilustrační foto. | foto: Australis

V Etiopii se rodí nový oceán, zjistili vědci

  • 30
Tým etiopských, amerických a evropských vědců přišel s unikátním objevem. V odlehlé pouštní oblasti severovýchodní Etiopie se podle nich utvářejí základy pro nový oceán.

Východiskem pro vznik oceánu je čtyři metry široká a 60 kilometrů dlouhá puklina, která se rozevřela v etiopské Afarské poušti během tří týdnů po zemětřesení ze 14. září.

Podle vědců je zformování praskliny počátkem miliony let dlouhého procesu, jehož výsledkem bude odtržení východní části Etiopie od zbytku Afriky, přičemž vzniklou mezeru vyplní nové moře.

"Věříme, že jsme se stali svědky zrodu nového oceánu," prohlásil Dereje Ayalew z addisabebské univerzity, který stál v čele 18členného týmu expertů.

"Ve vědecké historii je to bezprecedentní událost, protože obvykle nalezneme takovéto rozštěpení až po jeho vzniku. Teď poprvé sledujeme přímý vznik zmíněného jevu," vysvětlil.

Odborníci nyní používají citlivé přístroje, aby zjistili, co se děje uvnitř spáry, a chystají se v místě ležícím asi 1000 kilometrů severovýchodně od etiopské metropole Addis Abeby vybudovat i observatoř.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video