Dcera popraveného vědce Žan Čchen hovoří s členy rodiny během soudu v Pekingu (27. listopad 2008)

Dcera popraveného vědce Žan Čchen hovoří s členy rodiny během soudu v Pekingu (27. listopad 2008) | foto: Profimedia.cz

V Číně popravili renomovaného vědce za špionáž pro Tchaj-wan

  • 50
V Číně popravili renomovaného vědce Wo Wej-chana, který byl obviněný ze špionáže ve prospěch Tchaj-wanu. Informovaly o tom tiskové agentury s odvoláním na oznámení rodiny popraveného. Zprávu potvrdilo i rakouské velvyslanectví v Pekingu. Dcera odsouzeného Žan Čchen má totiž rakouské občanství.

Devětapadesátiletého výzkumníka v oblasti zdravotnictví Wo Wej-chana, který žil v 90. letech v Rakousku a poté na předměstí Pekingu vedl firmu dodávající lékařské vybavení, zadržela policie v lednu 2005 v hlavním městě Číny.

Policisté ho obvinili, že přes prostředníka předal skupině napojené na tchajwanskou rozvědku tajné informace vojenského charakteru, mezi nimi i náčrty kontrolních raketových systémů. Biochemik prohlašoval, že je nevinný.

K trestu smrti byl odsouzen v uzavřeném procesu v květnu 2007. Tento trest pak ve středu potvrdil čínský nejvyšší soud. Podle rozsudku se Wo během zadržení k obviněním přiznal, jeho rodina ale tvrdí, že byl k doznání donucen.

"Byl zbaven života, než se s ním mohla rodina rozloučit. Celý proces - od zatčení po popravu - byl směřován k ponížení našeho otce a naší rodiny," řekly dcery popraveného vědce Žan Čchen a Ti a upozornily, že jim bylo odepřeno základní právo na informace.

Chladnokrevné a nelidské

Peking se tak rozhodl nereagovat na opakované žádosti o zrušení popravy, které čínské vládě adresovalo Rakousko, ale i USA nebo mezinárodní organizace pro lidská práva Amnesty International.

"Jsem hluboce otřesena chladnokrevným a nelidským postupem čínské justice v případu Wo Wej-chana. Nerespektování všech žádostí rodiny, Rakouska, Evropské unie a mnohých dalších je šokující," uvedla v první reakci rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková.

Za šokující označila popravu čínského vědce i mluvčí americké ambasády v Pekingu Susan Stevensonová.

Schwarzenberg: dnešek zvolili pro popravu vědomě

Popravu kritizoval také český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Čína podle něj zvolila k popravě dnešek vědomě, neboť v Pekingu se ve stejný den konala jednání o dodržování lidských práv i za účasti českého zástupce.

Česká diplomacie podle Schwarzenberga opakovaně intervenovala u čínských úřadů za záchranu uvězněného vědce. "Nějaký čas se Čína vyjadřovala, že vezme v potaz naše argumenty proti trestu smrti. Bohužel to se nestalo," povzdechl si ministr.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video