Francouzského vojáka bodl v Paříži neznámý útočník do krku a uprchl

  • 268
Francouzského vojáka na hlídce zranil v Paříži neznámý útočník. Dvakrát ho bodl nožem do krku krku a uprchl. Policie po útočníkovi pátrá, případ vyšetřuje protiteroristická prokuratura. Podle listu Le Parisien byl útočník pravděpodobně severoafrického původu a měl na sobě arabský oděv.

K útoku došlo v pařížské obchodní čtvrti La Défense. Útočník z místa činu utekl a policie po něm pátrá. Voják byl podle informací agentur na hlídce spolu s dalšími dvěma muži, ti šli ve chvíli útoku před napadeným a než stačili zareagovat, útočník se ztratil v davu.

Francouzský list Le Parisien s odvoláním na policii uvedl, že podezřelý útočník byl zhruba 30letý vousatý muž severoafrického původu. Pod bundou měl oblečení arabského stylu. Zaútočil kolem 18. hodiny.

Policejní prefekt Pierre-André Peyvel odmítl potvrdit jeho popis, ale ani ho nepopřel. Oznámil pouze, že další detaily o identitě útočníka úřady brzy zveřejní. Při pátrání by měly pomoci bezpečnostní kamery z oblasti, které incident zachytily.

Třiadvacetiletý pobodaný voják ztratil velké množství krve a jeho zranění jsou vážná, ale útok nejspíš přežije, řekl prefekt. "Zranění se zdá být vážné, ale neohrožuje život," řekl Peyvel zpravodajské televizi iTele.

Ministr vnitra Manuel Valls v rozhovoru pro televizi France 2 uvedl, že útočník chtěl zřetelně vojáka zabít, nechtěl se však zatím vyjádřit k možným důvodům útoku a totožnosti útočníka. "Děláme vše, abychom ho zatkli," prohlásil. Ministr obrany Jean-Yves Le Drian blízko místa činu agentuře Reuters řekl, že "na vojáka zaútočili proto, že je voják".

Útok vyvolal rozruch kvůli podobnému případu, který se odehrál před třemi dny na jihu Londýna Útočníci nigerijského původu za bílého dne na ulici v jihovýchodním Londýně nejprve srazili pětadvacetiletého vojáka autem, poté ho ubodali nožem a dobili mačetou. Z místa činu neutekli a kolemjdoucím vysvětlovali, že jednali ve jménu islámu a ve snaze pomstít muslimy, které britští vojáci zabíjejí v zahraničí (více zde).

Prezident François Hollande, který je na summitu Africké unie v Addis Abebě, varoval před ukvapenými závěry o útoku. "Stále neznáme přesné okolnosti útoku ani totožnost útočníka, ale prošetřujeme všechny možnosti," řekl prezident novinářům.

Francie je nyní vysokém stupni pohotovosti kvůli obavám z útoků islamistů, zavedla hlídkování vojáků v ulicích v rámci svého plánu ochrany před terorismem zvaného Vigipirate. Důvodem je vojenská intervence Francie v Mali, za kterou si země vysloužila výhrůžky od různých islamistických skupin, především od teroristické organizace al-Káida v islámském Maghribu (AQIM).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video