Útok na policii zavřel nebe nad Haagem

  • 195
Nizozemská policie ráno dočasně uzavřela vzdušný prostor nad Haagem i tamní sídlo vlády. Při zátahu na podezřelé osazenstvo jednoho z domů v imigrantské čtvrti totiž ozbrojenci odpálili pumu, která zranila tři policisty. Okolí bylo okamžitě uzavřeno. Akce večer skončila.

Vyšetřovatelé přišli do domu s povolením státního zástupce, vzápětí se ozvala silná exploze.

Tři policisty, kteří se po výbuchu ručního granátu vypotáceli z budovy, odvezla záchranka do nemocnice. "Nejsou to sice smrtelná zranění, ale vážná jsou," řekl lékař.

Část Haagu, kde k útoku došlo, okamžitě obsadily bezpečnostní jednotky včetně těžkooděnců a vyzvaly ozbrojence, aby se vzdali. Ozývala se také střelba.

Policie přiznala, že zátah je součástí protiteroristické operace. Ráno tvrdila, že v budově je stále několik podezřelých.

Jedna ze svědkyň reportérovi agentury AP prozradila, že když policie vyzvala lidi v obklíčeném domě, aby se vzdali, křičeli: "Uřežeme vám hlavy! Uřežeme vám hlavy!"

Po několikahodinové akci zatkla dva podezřelé z terorismu.

Agentura ANP uvedla, že se policii vzdali dva mladí muži. Policejní mluvčí to zatím nepotvrdil. Nizozemská televize NOS přinesla záběry sanitky odjíždějící z obklíčené oblasti, bližší podrobnosti však neměla k dispozici.

Stejná stanice také informovala, že policie prohledává byt, v němž byla dvojice zadržených po většinu dne zabarikádovaná, a hledá výbušniny.

Není jasné, zda původní akce souvisela s vyšetřováním vraždy filmaře Theo van Gogha, která rozpoutala sérii protimuslimských útoků. - více zde

Nizozemská média dokonce uvedla, že policie se shání po syrském občanovi, který nejenže byl zapojen do van Goghovy smrti, ale údajně plánoval také útok na sídlo vlády.

V souvislosti s vraždou kontroverzního dokumentaristy, který kritizoval postoj islámského světa například k ženám, už vyšetřovatelé zadrželi deset lidí, z nichž šest dosud drží ve vazbě.

Příslušníci speciálních jednotek jdou po ulici v Haagu nedaleko domu, kde výbuch granátu zranil tři policisty. (10. listopadu 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video