Ústava umírá, Británie ruší referendum

  • 142
Dny evropské ústavy, která se po dvojnásobném odmítnutí potácí v agonii, jsou zřejmě definitivně sečteny. Rozhodující ránu jí nejspíš zasadí Británie, která podle dostupných informací zruší referendum o ústavě plánované původně na příští rok.

Britské deníky v pátek informovaly, že ministr zahraničí Jack Straw příští týden stáhne návrh zákona o referendu z parlamentu.

V Londýně převládl názor, že po jejím odmítnutí ve Francii a Nizozemsku vláda sotva přesvědčí britskou spíše euroskeptickou veřejnost.

Podle průzkumu zveřejněném v deníku The Sun si většina Britů referendum přeje, aby mohli ústavu odmítnout.

Britský postoj nejspíš spustí dominový efekt. Dánsko a Portugalsko totiž naznačily, že budou následovat  příklad Británie. Britský premiér Tony Blair se tak dostává do přímého konfliktu s německým kancléřem Gerhardem Schröderem, který mezitím rozjel rozsáhlou záchrannou akci.

Zatím ne příliš úspěšně, a to nejen v případě Británie. Nepodařilo se mu svolat krizový summit šesti zakládajících členů Unie. Nakonec za ním přijede do Berlína jen francouzský prezident Jacques Chirac. Společně se tak budou snažit znovu nastartovat společný evropský motor, který se nyní zasekl kvůli francouzskému ne ústavě.

Po Británii Dánsko a Portugalsko
Mezitím také někteří evropští komisaři začali volat po odložení referend, aby se tak Unie vyvarovala záplavě dalších ne. Stalo se tak na středečním zasedání komise za zavřenými dveřmi. Mezi nimi byl například britský komisař pro obchod Peter Mandelson. Komisaři varovali předsedu José Barrosa, že další ne by mohla vážně ohrozit celkový vývoj v Unii.

Nejbližší lidový test ústavy bude v Lucembursku 10. června, kde by však měl dokument poměrně hladce projít i nyní. Lucemburský premiér Jean-Clade Juncker rozhodně nehodlá referendum odepsat a oznámil, že v případě negativního výsledku rezignuje.

Zcela rozdílné přístupy Německa a Británie potvrzují to, čeho se řada politiků a analytiků obávala: v Unii se prohlubuje propast mezi sociálně založeným prointegračním jádrem, které dosud vedla Francie, a liberálně orientovanou Británií a Skandinávií. Každý z čelných politiků Unie se nyní snaží posílit své pozice, aby mohl během summitu v polovině června účinněji prosazovat své zájmy.

Summit lídrů Unie bude výbušný
Čím dál zřetelněji se nyní rýsuje výbušný střet kvůli velkému rozpočtu Unie pro následujících sedm let. Německo ve zjevné reakci na britské úvahy zrušit referendum, vyzvalo Británii, že se musí vzdát slevy, kterou jako jediná členská země dostává na své příspěvky do společného rozpočtu.

Tuto "vratku" vybojovala Británii premiérka Margaret Thacherová v době, kdy ostrovní království ekonomicky strádalo. "Bez tohoto ústupku Británie bude těžké rozpočet domluvit," řekl v Berlíně německý vládní zdroj.  Německo zároveň potvrdilo tradiční spojenectví s Francií: podle zdrojů z Berlína zůstanou dotace farmářů nedotknutelné.

Evropská unie.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video