Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

USB disk mrtvého povstalce prozradil Kolumbijcům podobu tisíců rebelů

  • 20
Kolumbijští činitelé zabavili počítačový nosič USB, který obsahuje jména a fotografie více než devíti tisíc členů povstaleckých Revolučních ozbrojených sil Kolumbie, FARC. Stalo se tak krátce poté, co kolumbijská armáda v neděli zabila významného člena FARC Jesúse Agudela. Informoval o tom server BBC.

Na nosiči jsou také údaje o 113 bojovnících FARC, kteří byli popraveni za různé zločiny. Více než 200 dalších bylo zastřeleno při pokusu o útěk.

Jesús Agudelo, jeden z velitelů FARC, přišel o život během nedělního náletu v západní části Kolumbie. Agudelo měl na svědomí kromě více než 400 únosů rovněž popravu osmi lidí v roce 2003.

Mezi popravenými tehdy byli i dva vysoce postavení politici. Jejich vražda otřásla kolumbijskou společností, která je jinak po desetiletích násilí na podobné incidenty zvyklá.

FARC stále drží v zajetí na 700 rukojmí, nicméně je v defenzivě. Do té se povstalce kolumbijské armádě podařilo zatlačit také díky podpoře ze strany Spojených států v řádu miliard dolarů.

Letos v červenci se armádě podařilo ze zajetí FARC osvobodit bývalou kolumbijskou prezidentskou kandidátku Ingrid Betancourtovou. - přečtěte si Kolumbijci po 6 letech lstí vysvobodili političku Betancourtovou ze zajetí rebelů

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video