Chytíme tě, vzkázal Rumsfeld Usámovi | foto: AL-Džazíra

Usáma už možná nezvládá vést Al-Kajdu, míní Rumsfeld

  • 83
Americký ministr obrany Donald Rumsfeld přišel během návštěvy Pákistánu s odvážným tvrzením. Vyslovil domněnku, že Usáma bin Ládin už pravděpodobně není šéfem teroristické sítě Al-Kajda.

"Takřka rok jsme o něm neslyšeli, takže je pravděpodobné, že už není schopen vést celou teroristickou síť," řekl Rumsfeld během cesty do Islámábádu.

Poslední autentická zpráva pochází z 27. prosince 2004, kdy bin Ládin vyzval Iráčany k bojkotu lednových voleb. "Nevěřím tomu, že by zvládl velení a koordinaci operací kajdistů ve světě. Mohu se však plést," prohlásil sebevědomě Rumsfeld.

Šéf Pentagonu zároveň dodal, že dopadení "arciteroristy" saúdskoarabského původu je pro Američany stále "nejvyšší prioritu". "Většinu času tráví na útěku," řekl ministr o bin Ládinovi.

Spojené státy po iniciátorovi útoků z 11. září 2001 pátrají už řadu let. Podle předpokladů amerických tajných služeb se skrývá v horách na pomezí Afghánistánu a Pákistánu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video