Al-Awlaki dokázal Američanům zmizet v oblaku prachu (ilustrační snímek)

Al-Awlaki dokázal Američanům zmizet v oblaku prachu (ilustrační snímek) | foto: AP

USA zfušovaly útok na teroristu, v oblaku prachu vyměnil auta a zmizel

  • 39
Jen tři dny po smrti Usámy bin Ládina měli Američané šanci udělat mučedníka i z šéfa al-Káidy na Arabském poloostrově. Z další rány terorismu se ale vyklubalo fiasko, když Anwar al-Awlaki pěti letounům USA pláchl jednoduchou lstí.

Anwar al-Awlaki byl zapleten do tří teroristických útoků na území Spojených států a ve washingtonských kuloárech se šeptá, že Bílý dům dychtí po jeho hlavě. A tak když jemenské tajné služby daly echo, kde se důležitá postava al-Káidy skrývá, neváhal Pentagon vyslat do akce malou vzdušnou armádu.

Kdo je terorista Anwar al-Awlaki

Anwar al-Awlaki

Čtyřicetiletý Anwar al-Awlaki žil 21 let v USA a má americké občanství. Do Jemenu se vrátil v roce 2004 a pomalu se propracoval až do velení stále aktivnější buňky al-Káidy na Arabském poloostrově. V uplynulých dvou letech se zapletl do tří velkých teroristických útoků na území Spojených států. Byl ve spojení s Nidalem Málikem Hasanem, který na americké základně Fort Hood postřílel 13 lidí. Osnoval zřejmě i útok Umara Farúka Abdul Mutallaba na letadlo Northwest Airlines a zřejmě také řídil Faisala Shahzada, který chtěl na newyorském Times Square odpálit bombu.

Zdroj: The Times

Pátý květnový den se tak vysoko nad jihojemenskou provincií Shabwa vznášel speciálně upravený transportní letoun C-130, dvě stíhačky Harrier a nejméně dvě bezpilotní letadla Predator. Letka měla jediný cíl - sprovodit ze světa al-Awlakiho.

Al-Awlaki zmizel v oblaku prachu

Útok podle oficiálního vysvětlení zhatila série chyb na zbraňových systémech, ale až britský list The Times popsal, jak se al-Awlakimu, který letce unikal v obyčejné dodávce, podařilo z obklíčení nejmodernějších zbraní světa zmizet.

První na pick-up vypálil letoun C-130 vybavený střelami vzduch-země a laserovým naváděním pod křídly. Jenže zaměřovací systém nedokázal rychle se pohybující dodávku přesně zaměřit a první raketa cíl minula. Al-Awlaki chtěl své pronásledovatele zmást, a tak mezitím přivolal další auto.

Další dvě rakety vypálily bezpilotní letouny Predator a v tu chvíli si velitelé operace mysleli, že dodávka dostala přímý zásah. O pár sekund později vyjel k úžasu všech z oblaku prachu pick-up, který měl jen lehce ťuklý zadní nárazník.

Stíhačky Harrier se v tu chvíli musely otočit kvůli nedostatku paliva a v pronásledování pokračovaly už jen predatory a letoun C-130. Na cíl zamířila ještě čtvrtá střela. Dodávku i její posádku totálně zmasakrovala.

"Doufali jsme, že to byl on," líčil zdroj The Times. Jenže al-Awlaki v autě už dávno neseděl. V oblaku dýmu ze dvou střel stačil vyměnit vozy a nepozorovaně odjel v úplně jiném autě. Triviální fintou tak přelstil celou americkou letku. Al-Awlaki se teď zřejmě stáhne do ústraní a bude jen velmi těžké ho vystopovat.

Nezdařená akce se odehrála v jihojemenské provincii Shabwa

Nezdařená akce se odehrála v jihojemenské provincii Shabwa


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video