Pomozte mu! Video ukázalo, že policisté ignorovali prosby o záchranu Floyda

  • 254
Nové video přiblížilo, co předcházelo květnové vraždě černocha George Floyda, kterému v Minneapolisu klečel téměř devět minut na krku policista Derek Chauvin. Jeho kolegové podle záznamu ignorovali kolemjdoucí, kteří je prosili, aby zasáhli a zkontrolovali Floydův tep. Floydova smrt spustila v USA největší vlnu protestů proti rasismu a policejní brutalitě za poslední desetiletí.

„Celou dobu se nepohnul. Ani jednou,“ říká na záběrech policistovi Thou Thaovi jeden z přihlížejících. „Necháš ho toho muže zabít?“ dodává. Kolemjdoucí žena volá záchrannou službu a žádá Thaa, aby Floydovi zkontroloval puls. „Zkontrolujte mu tep a řekněte mi, jak je na tom,“ říká. 

Thao nicméně na žádosti nereagoval a Chauvin černochovi dál klečel na krku. Žena proto zopakovala, že chce znát Floydův puls. „Když jsem přišel, ještě se hýbal,“ říká svědek vedle ní. „Vím, že mu to udělali oni,“ dodává  a ukazuje na Chauvina, zatímco Thao stojí mezi ním a Floydem ležícím na zemi.

Video v neděli na Instagramu zveřejnil právník Ben Crump, jenž zastupuje Floydovu rodinu. „Dívat se na toto video je ještě těžší, než na to první,“ uvedl. Záznam má kolem čtyř minut a končí příjezdem záchranářů.

Ačkoli se podobné záběry na internetu objevily už krátce po Floydově smrti, podle Crumpa je nové video natočené z jiného úhlu a je něm proto lépe slyšet, co svědkové události říkají policistům. Je na něm také lépe vidět Floydova tvář.

„Thou Thao stál na stráži, zatímco Derek Chauvin vraždil George Floyda. Svědci zločinu se pokusili prosadit spravedlnost a zachránit Floydův život,“ napsal Crump. „Protest kolemjdoucích, kteří odmítli jen nečinně stát a přihlížet má ozvěnu po celém světě,“ dodal právník.

Crump vyzval státní zástupce, aby v souvislosti s nejnovějším videem obvinili z Floydovy vraždy všechny čtyři policisty. „Zodpovídat se musejí všichni,“ řekl.

Policie v Minneapolisu čtveřici policistů po incidentu propustila. O několik dní později byl zadržen a obviněn z vraždy Chauvin a následně z napomáhání vraždě i jeho tři kolegové. Pro Chauvina stanovil soud kauci 1,25 milionu dolarů (29 milionů korun) a pro zbývající trojici milion dolarů (23,5 milionu korun). Jeden z policistů, Thomas Lane, byl na kauci minulý týden propuštěn. 

Co předcházelo smrti  George Floyda?


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video