Snímek zachycující nechvalně proslulé ruské žoldáky z Wagnerovy skupiny na...

Snímek zachycující nechvalně proslulé ruské žoldáky z Wagnerovy skupiny na Ukrajině (31. května 2022) | foto: Profimedia.cz

USA označily vagnerovce za nadnárodní zločince, uvalily na ně sankce

  • 31
Americké ministerstvo financí ve čtvrtek označilo ruskou žoldnéřskou Vagnerovu skupinu za nadnárodní zločineckou organizaci a uvalilo na ni další sankce. Sankce se vztahují na desítky osob i společností napojených na vagnerovce. Spojené státy také skupině, která na Ukrajině nasadila asi 50 000 bojovníků, zmrazily majetek

Spojené státy už v prosinci Vagnerovu skupinu, která v bojích na Ukrajině hraje stále větší roli, obvinily z toho, že část zbraní pro boje na Ukrajině získala i ze Severní Koreje. I proto už minulý týden oznámily další sankce.

Podle agentury Reuters se nová opatření ministerstva financí týkají řady subjektů a lidí na několika kontinentech, kteří podle Washingtonu podporují vojenské aktivity vagnerovců. Zakazují také Američanům, aby skupině poskytovali financování, zboží nebo služby.

Také americké ministerstvo zahraničí uvalilo sankce na desítky subjektů a lidí napojených na vagnerovce, na majitele této společnosti Jevgenije Prigožina a navíc i na osoby s vazbami na ruský vojensko-průmyslový komplex. Zavede i vízová omezení vůči 531 členům ruské armády.

„Dnešní rozšířené sankce vůči Vagnerově skupině stejně jako nové sankce vůči jejím spolupracovníkům a dalším společnostem podporujícím ruský vojenský komplex dále omezí Putinovu schopnost zbrojit a vybavovat jeho válečnou mašinérii,“ uvedla v prohlášení americká ministryně financí Janet Yellenová.

Hřbitov vagnerovců se masivně rozrůstá, Prigožin ztratil desetitisíce mužů

Vagnerovu skupinu založil před více než osmi lety ruský podnikatel blízký Kremlu Prigožin. Ochránci lidských práv ji viní z válečných zločinů v Sýrii, Středoafrické republice, Mali a na východní Ukrajině, kde žoldnéřské jednotky působí od roku 2014. To zdůraznilo i americké ministerstvo financí, podle něhož se vagnerovci ve dvojici afrických zemí podíleli na hromadných vraždách, znásilňování či únosech dětí.

Skupina se od loňského února rovněž účastní bojů v rámci speciální vojenské operace, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu. V jejích řadách bojují také lidé naverbovaní z věznic v Rusku i dalších zemích světa. Těch je podle amerických odhadů na ukrajinském bojišti v rámci vagnerovců kolem 40 000.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video