F-16 SoloTurk na Dnech NATO v Ostravě

F-16 SoloTurk na Dnech NATO v Ostravě | foto: Lubomír Světnička, natoaktual.cz

Ale nesmíte je použít na Řeky, podmínily USA prodej letounů F-16 Turecku

  • 153
Spojené státy podmínily prodej bojových letounů F-16 Turecku tím, že nebudou použity při akcích proti Řecku. Píše to deník Kathimerini s odvoláním na diplomatické zdroje. Washington souhlasil s prodejem 40 letounů F-16 a s modernizací dalších osmi desítek těchto letounů. Řecku pak chce prodat modernější letouny F-35.

Podle řeckého deníku americké ministerstvo zahraničí písemně informovalo o podmínkách prodeje výbory v Kongresu. Americká letadla nesmí Turecko používat pro provokace proti Řecku či jiných spojenců v NATO, například pro přelety nad řeckými ostrovy. V případě, že by Turecko podmínky porušilo, USA by mohly turecký program F-16 ukončit.

Atény se staví proti prodeji nových letounů a modernizaci starších stíhaček Turecku z obav, že by tyto zbraně mohly být použity proti Řecku. Pochybnosti o spolehlivosti Turecka jako spojence vyjádřili i někteří členové amerického Kongresu. Cílem dopisu je podle řeckého deníku uklidnit pochybnosti kongresmanů.

Americká vláda schválila prodej stíhaček F-16 Turecku za 23 miliard dolarů

Turecko chce koupit bojové letouny F-16 a modernizovat ty stávající poté, co bylo vyloučeno z programu stíhaček F-35 kvůli akvizici ruského protivzdušného systému S-400.

„Pokud bychom vyřešili problém s S-400, o což stojíme, tak by Spojené státy rády přivítaly Turecko v rodině F-35,“ řekla turecké stanici CNN Türk náměstkyně amerického ministra zahraničí Victoria Nulandová. Podle ní je prodej stíhaček F-16 Turecku pro USA prioritou.

Americké ministerstvo zahraničí souhlasilo s prodejem letounů F-16 Turecku krátce po ratifikaci švédské žádosti o vstup do NATO ze strany této země. Prodej, který má spolu s modernizací celkovou hodnotu 23 miliard dolarů (528 miliard korun), ministerstvo notifikovalo v Kongresu. Souhlas Washingtonu dostal i prodej 40 letounů F-35, za které Řecko zaplatí odhadem 8,6 miliardy dolarů (197 miliard korun).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video