Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci Bílého domu ve...

Americký prezident Donald Trump na tiskové konferenci Bílého domu ve Washingtonu. (19. dubna 2020) | foto: ČTK

Podepsal jsem příkaz zastavující imigraci do USA, oznámil Trump

  • 114
Americký prezident Donald Trump ve středu večer místního času podepsal exekutivní nařízení, které dočasně zastavuje přistěhovalectví do Spojených států na příštích šedesát dní. Uvedl to na každodenním brífinku věnovaném situaci kolem pandemie nemoci covid-19. Rozhodnutí odůvodnil tím, že tak chce zajistit pracovní pozice pro Američany.

„Zajistí to, že nezaměstnaní Američané budou první na řadě, co se týče pracovních míst, až se naše ekonomika znovu otevře,“ vysvětlil Trump. Omezení platí 60 dnů a prezident řekl, že během této doby ho může prodloužit nebo změnit.

Prezident řekl, že pozastavení může být prodlouženo, bližší informace ale neuvedl. Podle listu The Washington Post klíčové podrobnosti plánu tak zůstávají mlhavé.

Trump už dříve uvedl, že nařízení se bude vztahovat na ty, kdo se ve Spojených státech ucházejí o trvalý pobyt, tedy o takzvanou zelenou kartu.

Trump své rozhodnutí odůvodňuje potřebou chránit americká pracovní místa s ohledem na prudce rostoucí nezaměstnanost vyvolanou pandemií. „To zajistí, že nezaměstnaní Američané budou první na řadě, co se týče pracovních míst, až se naše ekonomika znovu otevře,“ vysvětlil Trump.

Britská BBC na svých internetových stránkách píše, že není jasné, jaký efekt tento krok šéfa Bílého domu bude mít, protože americké úřady většinu služeb souvisejících s udělováním víz kvůli šíření koronaviru zastavily už dříve. Podle agentury Reuters s ním Trump v roce, kdy usiluje o znovuzvolení, zaboduje u své konzervativní voličské základny.

Kritici tvrdí, že prezident se snaží odvést pozornost od své reakce na pandemii nemoci covid-19. Ve Spojených státech se koronavirem nakazilo podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse asi 838.000 lidí, což je zdaleka nejvíce na světě. V souvislosti s koronavirem zemřelo v USA téměř 46 500 pacientů. Jiní Trumpovi odpůrci tvrdí, že se snaží využít krize způsobené šířením koronaviru a zabránit dalším migrantům v příchodu do Spojených států. To je jedním z dlouhodobých cílů současného republikánského prezidenta.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Trumpovo exekutivní nařízení se nevztahuje například na žadatele o přechodná víza, jako jsou třeba pracovníci na farmách. Netýká se ani lékařů, zdravotních sester a dalších lidí, kteří by se mohli podílet na nezbytné práci související s potíráním koronaviru.

Reuters uvádí, že právníci Bílého domu na znění nařízení pracovali celou středu a objevovaly se spekulace, že Trump podpis nechá na čtvrtek místního času. Nicméně jeho spolupracovníci řekli, že byl celý nedočkavý, aby dokument podepsal.

Trump prezidentské volby v roce 2016 vyhrál i díky slibu omezit příliv přistěhovalců do Spojených států, nicméně mnoho z jeho hlavních protiimigračních opatření skončilo před soudy.

Michael Clemens s washingtonského Centra pro globální rozvoj podotkl, že Trumpovo nařízení dolehne na celou řadu odvětví, včetně těch kriticky důležitých během nynější krize. Jde podle něho o potravinářství, přepravu zboží, péči o seniory, komunikaci a technologie. Agentuře Reuters řekl, že na mnoha pozicích v těchto branžích pracují imigranti a jejich příbuzní.

V březnu nechal Trump uzavřít hranice pro Evropany:

12. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video