Diskuze

Američtí vojáci by bránili Tchaj-wan, pokud by ho Čína napadla, řekl Biden

Americké síly by bránily Tchaj-wan v případě jeho napadení Čínou. Potvrdil to americký prezident Joe Biden v rozhovoru se stanicí CBS. Podobně se Biden vyjádřil již v květnu, jeho nynější výrok je ale podle agentury Reuters ještě jasnější. Peking výroky šéfa Bílého domu odsoudil.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JK

J75a49n 18K10u71l33í11s32e22k

19. 9. 2022 17:42

Zmínil jsem v jiné diskuzi, zmíním zas: Američtí vojáci nejméně do několika let nebudou schopni Tchaj-wan bránit, protože ozbrojené síly USA přestávají být bojeschopné z celé řady důvodů.

Jedním z nich je, že mají zásadní problémy v náboru. Například US Army nábor nesplnil kvóty ze 45% a ostatní složky na tom nejsou lépe. Ještě pár let a už jenom kvůli neschopnosti náboru do ozbrojených sil jediná světová velmoc vyklidí pole.

Dále, výcvik všech ozbrojených sil velmi značně pokulhává. Námořnictvu shořela nedávno invazní loď za několik miliard USD a námořníci nejsou kolikrát schopni navigovat lodě a běžně dochází ke kolizím s obrovskými škodami na materiálu a lidských zdrojích.

US Army na tom není o moc lépe, vojáci například se už netrénují v navigaci podle mapy a buzoly a rovněž neznají základní zbraně, které mají ve své výbavě. Nedávno jsem byl osobně svědkem, jak seržanti US Army málem zničili lehký kulomet kvůli neznalosti základní údržby zbraně.

Co je ale nejdůležitější, že vedení ozbrojených sil je 100% nefunkční. Vrchní velitel je senilní a cestu z pódia mu musí ukazovat velikonoční králík, například, a ministr obrany je aktivista Black Lives Matter. A tahle nefunkčnost byla jasně patrná během vyklízení Afghánistánu minulý rok. Od té doby se stav v tomto rozhodně nezlepšil...

0 6
možnosti
Foto

jasně... a přesto by si doslova každý stát světa přál mít tak "neschopnou" armádu jako je právě ta americká.

Nepochybuji o tom že US army mají rozhodně mnoho svých problémů, přesto je to pořád jedna z nejsilnějších armád světa a Biden opravdu není a nebude ten kdo bude reálně velet vojákům - on jedná na základě doporučení svých poradců a určitě nebude tím kdo reálně velí jednotlivým bojovým jednotkám.

Navíc americká armáda je postavena na brutální vzdušné převaze a to je síla kterou prostě nelze ignorovat ať to hodnotí doslova absolutně jakákoliv země světa.

Odchod z Afghánistánu rozhodně nebylo něco co by započal Biden - naopak Donald Trump chtěl být tím kdo tuto válku ukončí a bylo prý dost složité mu vysvětlit že to není něco co se může udělat takovým hopem aby to stihl do konce svého funkčního období. Jinými slovy odchod amerických vojsk bylo něco co Joe Biden jednoduše podědil a rozhodně to ani nebylo tak že on z pozice amerického prezidenta vydával rozkazy ohledně toho jak konkrétně se mají ty které jednotky stáhnout.

Obecně by vám neškodilo pochopit že americký prezident není člověkem který přímo vydává rozkazy jednotlivým vojákům co konrkténě má ta která jednotka dělat. Rozhodně není tím kdo řeší logistiku a podobně.

Rozhodně má americká armáda své problémy - to bezesporu, ale i přes tyto problémy je to stále ještě nejsilnější armáda světa.

0 0
možnosti
VO

Doporučuji si přečíst něco o karibské krizi.

Právě tam totiž současná situace míří, jen v tehdejší pozici USA je dnes Čína.

0 5
možnosti
MG

A jak dlouho by vojsko Americké armády by se dokázalo ubránit Čínské armádě,která má miliardovou armádu,když Americká armáda dostala na frak všude tam kam vstoupila.

1 15
možnosti
LS

Nepredpokladam, ze by doslo na pozemni operace.

2 0
možnosti
JU

Přání otcem myšlenky?

0 5
možnosti
JL

J59a33n 64L68a58m53a66č

19. 9. 2022 11:28

Jasné slovo v pravou chvíli na pravém místě R^ výborně, pane prezidenteV

6 0
možnosti
PS

Biden by měl zároveň deklarovat, že jestli má Čína potřebu se rozšiřovat přes ruské hranice, že v tom ji USA bránit nebude.

9 0
možnosti
LS

Problem je ovsem v tom. Ze Cina by si nejdrive vzala Mongolsko, ktere za nic nemuze...

0 0
možnosti
DR

Trochu dvojí metr že.

1 7
možnosti
PS

Co se vám na tom nelíbí?

Podle dohod je Tchaj-wan součástí principu dvou systémů jedné Číny. To znamená že Tchaj-wan nemůže vyhlásit nezávislost, ale Čína nemá právo zasahovat do tamní vlády. U těch dohod se Čína zavázala, že na Tchaj-wan nezaútočí, pokud se Tchaj-wan nepokusí oddělit a garantem bezpečnosti Tchaj-wanu proti porušení dohody ze strany Číny je dle smluv USA.

Všichni zúčastnění to podepsaly a uznali.

Jinými slovy, Čína má právo zaútočit, pokud Tcha-jwan vyhlásí nezávislost. Čína se nesmí cpát do vlády na ostrově. Pokud Čína zaútočí z jiného důvodu, než po vyhlášení nezávislosti, tak se USA zavázala k obraně ostrova.

Čili je dle mého vše v pořádku.

7 0
možnosti
JK

Tak mne napadá, jaký postoj by k tomuto případnému konfliktu mezi USA a Čínou zaujal vrchní velitel naší skvělé armády ?? Členství v NATO by znamenalo příklon na stranu USA,ale láska a skvělé soudružské vztahy s komunisty v Pekingu mají také svoji váhu .

5 0
možnosti
Foto

Dobrej blábol...

1 0
možnosti
PS

Je zajímavé, že obsazením Tchaj-wanu vyhrožuje Čína od občanské války. Ale ani Mao k tomu nikdy nedal rozkaz. proč asi?

0 0
možnosti
BJ

Mao na to neměl armádu.

1 0
možnosti
JK

To zase bude mít Tomio s Klausem st. zkažený den ....o zdejší flastenecké lize ani nemluvím ;-D;-D

8 1
možnosti