Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Muslimská členka Kongresu se omluvila za antisemitské výroky

Demokratická členka Sněmovny reprezentantů Ilhan Omarová, která již týdny čelí obviněním z antisemitismu, se v pondělí omluvila na výrok naznačující, že americká podpora Izraele je důsledkem politické korupce a podplácení proizraelské lobby. K omluvě ji přimělo veřejné pokárání od stranické kolegyně a šéfky dolní komory Kongresu Nancy Pelosiové.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MS

Převzato od ekonoma Ing. Pavla Kohouta, ale lépe bych to nedokázal vyjádřit:

Kořeny frustrace současného arabského a muslimského světa sahají hluboko. V 9. a v 10. století představovala islámská civilizace špičku světové vzdělanosti a kultury. Dnes po všech stránkách zaostává.

Míra otevřenosti a tolerance islámu před tisíci lety byla překvapivá. Ministrem zahraniční kórdobského kalífa Abdulrahmána III. byl židovský učenec Chasdai ibn Šaprut. Bylo by dnes něco podobného možné v kterékoli muslimské zemi? Vezírem (tj. předsedou vlády) granadského krále Habbuse byl rabín Šemuel ibn Nagdéla (993-1055), který se později stal též generálem. Skutečnost, že v čele muslimského vojska stál Žid, vypovídá o mnohém. Ibn Nagdéla proslul i jako básník, jehož dílo je dodnes ceněno a překládáno. Verše opěvující pohodu, přátelství, víno a erotiku dokazují, že islám před tisíci lety měl málo společného se sucharským a nenávistným učením dnešních ajatolláhů a imámů.

Muslimský svět byl tehdy mnohem dynamičtější než dnes. Pro Západ představoval přinejmenším rovnocenného soupeře až do roku 1683, kdy byla u Vídně poražena turecká armáda. Od té doby islám prožíval trvalý politický a ekonomický úpadek. Po 1. světové válce byla území obývaná muslimy až na výjimky ovládaná čtyřmi koloniálními mocnostmi: Británií, Francií, Nizozemím a sovětským Ruskem.

Proč k tomuto úpadku došlo? Výmluvné byly již okolnosti, za jakých byl poražen kórdobský kalífát ve 13. století. V poslední fázi své vlády na Pyrenejském poloostrově ztratil islám snášenlivost a začal potlačovat svobody nemuslimského obyvatelstva. Židé se proto přiklonili na stranu krále Alfonse X., který jim slíbil obnovení svobod. (Jeho nástupci tento slib přestali dodržovat, ale to je již jiná kapitola.) Zkrátka - jakmile islám ztratil toleranci, začal prohrávat.

Muslimské medresy se kdysi staly modelem pro vznik prvních evropských univerzit. Nyní slouží hlavně k infikování mládeže nenávistnými názory - nazvat je středověkými by bylo urážkou islám

0 0
možnosti
Foto

K11a50r19e58l 12S78e73i17d88l

19. 2. 2019 11:18

A myslí to určitě upřímně. Jako jeden náš bývalý premiér.;-)

0 0
možnosti

"Americká podpora Izraele je důsledkem politické korupce a podplácení proizraelské lobby." Já teda nevím, co je na tom antisemitského. Nic proti židům tam nevidím, jen popis situace. Židé mají v USA velkou komunitu, velký voličský potenciál. Že lobbing pohání prachy není tajemství.

0 0
možnosti
FP

to je ta, co si vzala sveho bratra..?

0 0
možnosti
Foto

A mise byla úspěšná. Poslala se vlaštovka a zkomalo se nakolik dojde k protireakci. Ta byla ale celkem vlažná. Tak si posypeme dostatečně nahlas vlasy popelem a vlastně si tím pomůžeme v oblíbenosti.

Proč jim to lidi žerete?

0 0
možnosti
MO

To je ta demokracie???

Á každém, ať už jednotlivci nebo státu můžeme říci, co si myslíme, ale o izraeli ne? Vytváříme zde stát nedotknutelných.

0 0
možnosti
Foto

Vždyť je to celé jinak. Výrok byl účelový a mělo se změřit nakolik je nepřípustný. Přestože příliš nebyl provede se protiakce aby se naopak ozvali ti kteří budou říkat právě to co vy.

Demokraté pošpinili a demokraté odvolali. ale republikáni jsou ti špatní.

1 0
možnosti
MK

Aipac, the pro-Israel lobby, raises more than $100 million a year, which it spends on lobbying politicians for U.S. aid and sending members of Congress to Israel.

https://www.wsj.com/articles/pro-israel-group-lobbies-for-u-s-aid-funds-congressional-trips-11550174834?mod=e2twp

0 0
možnosti
PR

Muslimové mají antisemitismus v krvi!

1 1
možnosti
PM

P24e12t80r 43M15a93c22h

17. 2. 2019 15:24

Křesťané taky.

0 1
možnosti
MK

tak, a uplnou korunu tomu nasadil vrchni dutohlav, ktery ma tu drzost volat po jeji rezignaci. Osoba, ktera je muze byt sice na tisickrat zamilovana do Bibiho, izraelske ultrapravice a jejich penez, na druhou stranu nonsalantne sazi jeden stereotypni antisemtisky vyrok za druhym - viz jeho slavne vystopeni na RJC v prosinci 2015, kde vykladal o tom, jak si Zide kupuji politiky za penize (sic! Ale Omar kvuli mnohem specificteji formulovanemu vyroku namirenemu proti AIPACu ma rezignovat?). Nebo Trumpovy hlasky o tom, ze Zide neustale vyjednavaji a pak predelavaji dohodnute veci (=rozumej, neda se jim verit), jindy zminka o chlapicich s jarmulkama, co maji pocitat jeho penize (ty rozhodne nepatri do rukou cernochum) etc etc etc.

Takze rezignace? Prosim, ale az po vas, pane prezidente.

0 1
možnosti
LP

Nemám muslimy v lásce a na Blízkém východě fandím Židům, ale tady musím dát za pravdu paní poslankyni. Ono je to opravdu o Benjaminech. Židi to měli odjakživa těžké, ale jestli jim něco šlo, tak to byl obchod a hromadění peněz. A těmi pak ovlivňovali dění. Ona konstatovala holý fakt.

Tady je vidět, jak už ta politicky korektní ideologie (která chrání určité privilegované menšiny na úkor většin) pokročila. Poslanci musejí držet stranickou disciplínu a omlouvat se i za takové nevinnosti. USA a Západ obecně mi čím dál víc připomíná komunistické země. Tam jste taky měli principy, dogmata a chráněné skupiny lidí (dělníci, rolníci, straníci), o kterých se nediskutovalo. Jakmile to někdo zkusil, se zlou se potázal. Dnes to je zatím hlavně o veřejném pranýřovaní, ale už se za to taky často vyhazuje z práce, začíná se za to zavírat a jednou se za to možná začne i popravovat!

2 1
možnosti
PB

P84a63v34e44l 66B80e76r51a69n

13. 2. 2019 13:38

Když ono jim často nic jiného nezbývalo... Křesťané jim zakazovali nabývat majetky mimo gheta - ve středověku nesměli nabývat ani si pronajímat půdu, jejich řemeslníci nesměli obchodovat mimo gheto... Půjčování peněz bylo naopak "nevhodné" pro křesťany, takže "využili díru na trhu"...;-)

3 1
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...