Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Američané vs. nejvyšší soud. Odpůrci potratů stojí proti dvojnásobné přesile

  9:43
Zachování stávajícího výkladu ústavy kolem práva žen na potrat si přeje zhruba dvakrát tolik Američanů, než kolik by si přálo zvrácení verdiktu amerického nejvyššího soudu z roku 1973. Vyplývá to z nového průzkumu, jehož výsledky byly zveřejněny po úniku předběžného stanoviska nejvyššího soudu, které by verdikt ukotvující ústavní právo na potrat zneplatnilo.
Demonstranti se shromáždili na podporu práv na potrat v New Yorku. (3. května...

Demonstranti se shromáždili na podporu práv na potrat v New Yorku. (3. května 2022) | foto: AP

Pro ponechání precedensu v platnosti se v sondáži z minulého týdne vyslovilo 54 procent dotázaných, zatímco zrušení rozhodnutí z kauzy Roeová vs. Wade podpořilo 28 procent z nich. Zbylých 18 procent uvedlo, že nemá ve věci jasno.

Podle deníku The New York Times (NYT) celoamerické průzkumy posledních více než 20 let ukazují, že legální interrupce mají podporu většiny americké veřejnosti.

Loni například agentuře Pew Research řeklo 59 procent respondentů, že by potraty měly být legální ve všech případech nebo ve většině případů.

„Ovšem výsledky se značně různí. Ve státech jako jsou Arkansas, Mississippi a Alabama je většina dospělých podle studie Pew z roku 2014 proti legálním potratům,“ pokračuje NYT.

Interrupce by omezila až dvacítka států USA

Analytici také podle deníku dlouhodobě podotýkají, že pro mnohé Američany neexistuje v otázce potratů jednoduchá odpověď „ano nebo ne“ a že podle velké části USA by interrupce měly být legální či nelegální jen v některých případech.

Nejvyšší soud v přelomovém rozsudku před téměř 50 lety stanovil, že americké státy nesmějí zakazovat provádění potratů v době před dosažením životaschopnosti plodu. To znamená, že ústavní právo na potrat alespoň teoreticky platí přibližně do 24. týdne těhotenství.

Nejvyšší soud USA potvrdil pravost návrhu o zrušení práva na potrat

Nyní se zdá, že se nejvyšší soud chystá verdikt z případu Roeová vs. Wade zvrátit v rámci sporu o protipotratový zákon státu Mississippi.

Soudce Samuel Alito sepsal návrh stanoviska o zneplatnění precedenčního verdiktu, k němuž se podle informací webu Politico přihlásili další čtyři soudci, což by znamenalo většinu. Případné přijetí stanoviska by vrátilo otázku legálnosti potratů do rukou jednotlivých států, přičemž se předpokládá, že interrupce by následně byly zakázané nebo výrazně omezené asi ve dvacítce států.

Biden volá po ochraně práva na potrat

Americký prezident Joe Biden v úterý slíbil, že pokud americký nejvyšší soud verdikt o interrupcích z roku 1973 skutečně zvrátí, bude usilovat o uzákonění práva žen na potrat na federální úrovni.

„Jestli tohle stanovisko bude platit, je to vskutku docela radikální rozhodnutí,“ řekl Biden během cesty do státu Alabama.

Odkazoval tím především na argumentaci použitou v návrhu rozhodnutí, která podle prezidenta i některých expertů kromě ukončení práva na potrat také ohrožuje celou řadu dalších práv. Biden konkrétně zmínil právo používat antikoncepci, právo homosexuálů vstupovat do manželství nebo „právo na soukromí“.

Amazon proplatí ženám cestovní náklady na potrat z podnikového pojištění

„Je to zásadní posun v americké právní praxi,“ řekl. „Znamená to, že na Floridě se mohou rozhodnout přijmout zákon, který říká, že homosexuální sňatky nejsou povolené?“ tázal se.

„Pokud nejvyšší soudní instance v USA zneplatní verdikt z kauzy Roeová versus Wade, bude na volených představitelích našeho národa na všech úrovních vlády, aby chránili právo ženy na volbu“, uvedl Biden.

Zákon nyní nelze na federální úrovni prosadit

„Bude na voličích, aby tento listopad zvolili představitele podporující možnost volby. A na federální úrovni budeme potřebovat více senátorů podporujících volbu a většinu pro možnost volby ve sněmovně, abychom přijali zákon kodifikující Roeovou, který se budu snažit prosadit a který uzákoním podpisem,“ pokračoval prezident.

Biden tak v zásadě přiznal, že momentálně nelze právo na potrat na federální úrovni prosadit, ačkoli Demokratická strana kontroluje obě komory Kongresu. Překážkou pro takový krok je situace v Senátu, kde je vzhledem k systému obstrukcí v praxi zapotřebí 60 hlasů k prosazení většiny legislativních návrhů.

Guvernér Oklahomy podepsal zákon proti potratům, aktivisté se obrátili na soud

Menší z komor Kongresu je nyní rozdělena mezi demokraty a republikány v poměru 50 křesel ku 50 a demokraté ji kontrolují jen díky rozhodujícímu hlasu viceprezidentky Kamaly Harrisové. S touto nejtěsnější možnou většinou by mohli změnit pravidla obstrukcí, tomu ovšem brání postoj dvou demokratických senátorů: Joea Manchina a Kyrsten Sinemaové.

Lídr demokratických senátorů Chuck Schumer v úterý slíbil, že pokud se nejvyšší soud vydá cestou nastíněnou v uniklém většinovém stanovisku, pak Senát projedná návrh o uzákonění práva žen na interrupce. Agentura AP ovšem podotýká, že Schumer neslíbil snahu změnit procedurální pravidla s cílem oslabit obstrukce. Senátoři Sinemaová a Manchin mezitím v prohlášeních potvrdili svou podporu stávajícímu systému.

Demokraté tak podle AP obraceli pozornost k umírněným republikánským senátorkám Susan Collinsové a Lise Murkowské, které podporují přístup k potratům a v úterý vyjádřily výhrady k uniklé argumentaci většiny nejvyššího soudu. Dvojice letos předložila návrh zákona, který by legislativně ukotvil platný výklad americké ústavy daný případem Roeová vs. Wade.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Naši dinosauři umí čůrat ve stoje, páření se ale vyhýbáme, říká zakladatel parku

5. května 2024  8:56

V „dinosauřích“ zábavních parcích sítě DinoPark najdou návštěvníci věrně zachycená prehistorická...

Děti si hrály na střeše haly u Stuttgartu, čtyři se ze sedmi metrů zřítily

5. května 2024  8:22

Čtyři děti se v sobotu večer v Remshaldenu nedaleko Stuttgartu na jihozápadě Německa propadly...

V noci na pondělí lze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy. Budou ideální podmínky

5. května 2024  7:17

Lidé budou moci na obloze pozorovat meteorický roj eta Akvaridy, který svého maxima dosáhne v noci...

Australská policie zastřelila mladíka, který pobodal muže. Zřejmě se radikalizoval

5. května 2024  7:10

Australská policie v zastřelila 16letého chlapce, který pobodal muže v Perthu, hlavním městě...

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....