George Bush

George Bush | foto: AP

Jako v banánových republikách, řekl Bush. Trumpovi spílá i Clinton a Obama

  • 260
Násilí ve washingtonském Kapitolu, který ve středu odpoledne na několik hodin obsadili příznivci současného prezidenta Donalda Trumpa, odsoudil bývalý republikánský prezident George W. Bush i demokratičtí exprezidenti Bill Clinton a Barack Obama. Někdejší státníci za Demokratickou stranu z nepokojů viní Trumpovo opakované odmítání volebních výsledků.

Stanice CNN uvedla, že ačkoliv Bush ve vyjádření nikoho nejmenoval, jasně tím naráží na současnou hlavu státu Donalda Trumpa a některé spolustraníky z Republikánské strany. Ti od listopadových voleb, ve kterých zvítězil kandidát demokratů Joe Biden, opakovaně výsledky hlasování napadali s nepodloženými tvrzeními, že jde o podvod.

„Je to odporný a srdcervoucí pohled,“ uvedl Bush. „Volební výsledky se takto zpochybňují v banánových republikách – ne v naší demokratické republice,“ dodal s tím, násilí v Kapitole rozpoutali „lidé, jejichž vášně rozdmýchaly lži a falešné naděje“. 

„Jsem zděšený tím, jak si někteří političtí lídři od voleb počínají lehkomyslně,“ řekl dále Bush.

V Kapitolu ve středu zasedly obě komory amerického Kongresu, aby zde projednaly potvrzení výsledku prezidentských voleb. Schůze byla přerušena poté, co Trumpovi příznivci přemohli policisty a ochrannou službu a dostali se do budovy.

„Historie si bude oprávněně pamatovat dnešní násilí v Kapitolu, podnícené současným prezidentem, který pokračuje v nepodloženém lhaní o výsledku zákonných voleb, jako chvíli plnou neúcty a ostudy,“ uvedl ve středu Obama, podle kterého však násilné vyústění situace není žádným překvapením. 

„Už dva měsíce se politická strana a přidružené mediální ekosystémy zdráhaly říct svým následovníkům pravdu - že tyhle volby nebyly nijak zvlášť těsné a že zvolený prezident Joe Biden 20. ledna nastoupí do úřadu,“ dodal Obama.

Trumpovu rétoriku ostře kritizoval i Bushův předchůdce Bill Clinton, podle kterého k obsazení Kapitolu přispěly čtyři roky „jedovaté politiky“, dezinformací a podněcování nedůvěry v systém. „Zápalku zapálil Donald Trump a jeho největší přisluhovači včetně mnoha sedících v Kongresu kteří chtějí zneplatnit výsledek prohraných voleb,“ napsal Clinton, jehož manželka Hillary s Trumpem prohrála ve volbách v roce 2016.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video