Írán odmítá, že by podporoval šíitské povstalce v Iráku. Ilustrační foto

Írán odmítá, že by podporoval šíitské povstalce v Iráku. Ilustrační foto | foto: Helmiy al-Azawi, Reuters

USA souhlasí s novými rozhovory s Íránem o Iráku

  • 9
USA přijaly irácký návrh na uspořádání nových jednání s Íránem o bezpečnostní situaci v Iráku. Podle agentury AP to oznámilo americké ministerstvo zahraničí, zatím ale bez upřesnění data chystané už třetí schůzky amerického velvyslance v Iráku Ryana Crockera s íránským zmocněncem pro Irák Hasanem Kazemím Komím.

Teherán a Washington spolu poprvé přímo jednaly o Iráku v Bagdádu 28. května. Šlo o dosud nejvýznamnější schůzku dvou úhlavních nepřátel po téměř třech desetiletích. Írán a Spojené státy přerušily diplomatické styky krátce po islámské revoluci v roce 1979.

Druhá schůzka Crockera s Komím se konala koncem července, ani ta ale nepřinesla žádný průlom ani jiné hmatatelné výsledky. USA, Irák a Írán se jen dohodly na zřízení společného bezpečnostního podvýboru pro zajištění dalšího pokroku rozhovorů o obnově stability v Iráku.

Írán vytrvale odmítá americká obvinění z údajné podpory šíitských povstaleckých skupin v Iráku tím, že jim poskytuje materiál potřebný na výrobu bomb k útokům proti americkým vojákům.

Vzhledem k poklesu počtu takových útoků Washington podle mluvčího ministerstva zahraničí Seana McCormacka odpověděl kladně na podnět irácké vlády. Podle ní je nyní vhodná doba na další setkání na úrovni ambasadorů v Bagdádu.

O svém souhlasu s dalším kolem jednání prý USA už informovaly Írán prostřednictvím diplomatických kanálů, které obvykle zahrnují švýcarské zprostředkovatele. Odpověď z Teheránu ale ještě nedostaly, řekl McCormack.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video