Sesazený předseda Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy hovoří k novinářům (3. října 2023) | foto: AP

ANALÝZA: V Kongresu se usadil bůh chaosu. Republikáni si sami uřízli hlavu

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Devět měsíců se Kevin McCarthy usilovně snažil, aby se zalíbil radikálům ve své vlastní straně. Marně. Když minulý víkend nakonec upřednostnil zájmy Spojených států před stranickými křiklouny, stálo ho to křeslo předsedy Sněmovny reprezentantů. Potvrdilo se tak, že Republikánská strana je dnes fakticky neovladatelná.

Patrick McHenry není žádný velký pruďas. Vypadá spíš jako profesor politologie: brýle, motýlek, šedivé sako, doma tři děti. Vzorný katolík ze Severní Karolíny se do republikánské politiky vrhl v éře George Bushe mladšího a ve Sněmovně reprezentantů sedí už téměř dvacet let.

Jestliže to po loňských kongresových volbách vypadalo, že Trump je definitivně odepsaný, dnes nezadržitelně kráčí pro stranickou nominaci do prezidentských voleb.

Ani on však v úterý nedokázal udržet emoce na uzdě. Když hrstka republikánských rebelů s pomocí demokratů svrhla vlastního předsedu dolní komory Kongresu Kevina McCarthyho a jejím dočasným vedením byl pověřen právě McHenry, ukončil zasedání zákonodárců tak razantně, že málem rozmlátil ceremoniální kladívko.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video