Donald Trump podepsal dekret, kterým nařizuje nerozdělovat nadále rodiny...

Donald Trump podepsal dekret, kterým nařizuje nerozdělovat nadále rodiny migrantů zadržených na hranici. (20. června 2018) | foto: AP

Americká Sněmovna zamítla návrh migračního zákona podporovaného Trumpem

  • 25
Americká Sněmovna reprezentantů dnes odmítla návrh migračního zákona podporovaný prezidentem Donaldem Trumpem, který měl mimo jiné ukončit praxi rozdělování rodin přistěhovalců. Návrh počítající rovněž s ochranou imigrantů, kteří přišli do USA jako děti s rodiči, rozdělil Trumpovy republikány a nezískal jejich dostatečnou podporu, uvedla agentura AP. Výsledek hlasování otevřel v plénu sněmovny cestu jinému návrhu řešícímu výhradně situaci rodin, jímž by se podle představy části republikánů mohl Kongres zabývat ještě tento týden.

Návrh počítající rovněž s ochranou imigrantů, kteří přišli do USA jako děti s rodiči, rozdělil Trumpovy republikány a nezískal jejich dostatečnou podporu, uvedla agentura AP. Výsledek hlasování otevřel v plénu sněmovny cestu jinému návrhu řešícímu výhradně situaci rodin, jímž by se podle představy části republikánů mohl Kongres zabývat ještě tento týden.

Sněmovna, kde mají republikáni přesvědčivou většinu, návrh zamítla poměrem hlasů 301 ku 121. Tento jasný výsledek interpretují komentátoři jako velkou porážku Trumpovy snahy prosadit kompromisní návrh, který se několikrát měnil, aby se vyšlo vstříc nespokojeným skupinám zákonodárců.

Norma, která byla označovaná za kompromisní, počítala se zrušením omezení pro vazební zadržování nezletilých s rodiči. Jejím cílem bylo, aby rodiče s dětmi byli zadržováni výhradně ve střediscích ministerstva vnitřní bezpečnosti. Vyřešit měla široce kritizovanou situaci, kdy byly více než dva tisíce dětí drženy odděleně od svých rodičů zadržených od květnového přitvrzení Trumpova boje proti nelegální migraci.

Pro konzervativní křídlo republikánů však bylo problémem, že návrh rovněž zajišťoval právní ochranu pro statisíce takzvaných snílků, tedy přistěhovalců, kteří přišli do USA v dětském věku s rodiči. „Potřebujeme začít zabezpečovat naše hranice a ne odměňovat špatné chování, což činil tenhle návrh,“ vyjádřil podle AP nespokojenost jeden z republikánských oponentů návrhu Roger Williams.

Návrh zcela odmítali demokraté, neboť obsahoval některé pro ně nepřijatelné body, jako například uvolnění financí na Trumpem prosazovanou stavbu zdi na hranici s Mexikem.

Prezident minulý týden vydal dekret zakazující rozdělování rodin migrantů, který však přinesl výsledek, jenž se Trumpovi nelíbí. Místo toho, aby byly rodiny zadržovány pohromadě, přestaly úřady zadržovat přistěhovalce s dětmi úplně.

Příprava užšího návrhu zákona týkajícího se výhradně rozdělených rodin by mohla podle části republikánů být záležitostí následujících dvou dnů a hlasování by se mohlo stihnout před týdenním kongresovým volnem na začátku července. Podle AP však bude i u tohoto návrhu obtížné vyjednat kompromis a dohadování se může protáhnout.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video