Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

ANALÝZA: Kissinger umluvil Trumpa, aby se spojil s Ruskem proti Číně

  13:17
Amerika má novou strategii. Vymyslel ji Henry Kissinger tím, že převrátil naruby tu, s níž změnil svět v roce 1972. V novém světle má Trumpův summit s Putinem velkou logiku.
Kissinger je stará, ale zkušená hlava za ruskou politikou Donalda Trumpa.

Kissinger je stará, ale zkušená hlava za ruskou politikou Donalda Trumpa. | foto: Profimedia.cz

Velekněz mezinárodních vztahů a největší lišák světové geopolitiky Henry Kissinger ve svých pětadevadesáti letech znovu zásadně překopal strategii Spojených států v globální politice a vztahy mezi velmocemi.

Zatím je to na papíře, nikdo to neviděl, jen se o tom po Washingtonu šušká. Ale Donald Trump se podle toho už možná chová. Jeho ochota vycházet s Ruskem, přestože se k němu chová tvrději než předchozí prezidenti, má náhle jasnou logiku a dává širší smysl.

V podstatě jde o to, že Amerika se má spojit s Ruskem proti Číně, a tím jí přistřihne rostoucí křídla.

Putin pozval Trumpa do Moskvy, chce mluvit o dohodě s Íránem

Z toho, co prosáklo, lze pochopit, že Kissinger vychází z jednoduché úvahy. Rusko a Čína jsou pro Spojené státy dva hlavní rivalové. To je problém, protože Amerika nemá sílu a možnosti čelit oběma zemím naráz.

Je proto třeba rozlišovat. Rusko a Čína nejsou dva rovnocenní konkurenti. Rusko je víceméně občasná nepříjemnost, má sice atomový arzenál, jinak však nemůže vzhledem ke svým chabým možnostem ohrožovat pozici Ameriky. Ruská hrozba, o níž se v Americe mluví ráno, v poledne i večer, je přefouknutá z vnitropolitických důvodů.

Čína je jiná váhová kategorie. Parní válec, který se sune pomalu, ale nezadržitelně vpřed světem. Čína má peníze, tudíž se na ni všude usmívají, byť jsou to kyselé grimasy. Čína svým tichým, takřka zdvořilým, ale nekončícím tlakem předělává svět tak, že je méně americký a více čínský. Závěr: Čína je ta skutečná hrozba pro americkou pozici supervelmoci číslo jedna.

Ale to není všechno.

S Čínou se Amerika proti Rusku spojit nemůže, protože to není potřeba. Rusko není pro Čínu hrozbou, naopak se s ní ze všech sil snaží vycházet, protože v jejich vztahu je potenciální kořist. Čína ho pomalu vyhání ze Střední Asie, je velkým odběratelem surovin a Rusko musí být ve střehu kvůli jihovýchodní Sibiři, která je na ruské straně pustá a na čínské přecpaná lidmi. Už koncem šedesátých let kvůli území podél řeky Amur vedly Moskva a Peking špatně utajenou malou místní válku.

Čili: pokud by měl někdo z dvojice Čína–Rusko zájem na sňatku z rozumu s Amerikou, bude to Rusko.

A tak Kissinger obrátil naruby svůj geniální geostrategický tah, kterým počátkem sedmdesátých let přepsal dějiny. Podle řady expertů to byl krok, který ve svých důsledcích otevřel cestu k porážce sovětského komunistického bloku.

Byl to docela šok, když v létě 1971 oznámil americký prezident Richard Nixon, že v zimě poletí na návštěvu rudé Číny. Celé to vymyslel a na tajné cestě v Číně domluvil Henry Kissinger.

Prostý, ale chytrý tah. Situace: USA stojí proti bloku SSSR–Čína, kde však už lásku vystřídala nenávist. Otázka: lze to nějak aktivně využít, nebo se budeme jen dívat? Řešení: přebereme Čínu Sovětskému svazu, když už spolu stejně nespí.

Nixon vyrazil do Číny v únoru 1972 a svět se změnil. Z USA a Číny byli náhle víceméně spojenci proti SSSR, i když Čína už předtím vlastně nebyla sovětským spojencem.

Byla to velká událost, v Americe o tom dokonce vznikla opera Nixon v Číně.

Moskvou to otřáslo. Protože se cítila oslabená, najednou měla zájem o politiku uvolňování. To vyústilo až v odzbrojovací dohody sedmdesátých let a také v podpis závěrečného dokumentu Konference o spolupráci a bezpečnosti v Evropě, jímž se SSSR v Helsinkách roku 1975 chytil do lasa lidských práv.

Kromě toho se změnila i Čína. Po kapkách začal proces jejího otevírání se světu a ekonomických změn, které ji udělaly tím obrem, jímž je dnes.

Ale Nixon se stejnou bystrostí, s níž tehdy postřehl obrovskou šanci, pochopil začátkem devadesátých let opět dřív než většina politiků, co se bude dít dál. Zatímco Amerika vesele vyráběla v chudé a trochu legrační Číně své vlastní levné zboží, nadšeně tomu říkala globalizace a myslela, že to tak bude navždy, Nixon viděl dál a řekl: „Myslím, že jsme si stvořili Frankensteina.“

Frankenstein dospěl už před lety, ale roste pořád dál, a tak teď řadu měsíců přesvědčoval Kissinger Trumpa, aby zopakoval Nixona v modernizované verzi.

Zatímco Nixon přebral Moskvě Peking, měl Trump přebrat Pekingu Moskvu. Nejde o to, aby Spojené státy za každou cenu byly zadobře s Ruskem, jde o to, aby ho měly proti Číně.

Kissinger je muž, od něhož to neznělo zaujatě ani proti jedné straně. Není to žádný protičínský jestřáb, naopak vychází s čínským prezidentem velmi dobře, a není žádný rusofob, s Putinem se setkal už sedmnáctkrát. Je to jen geopolitický šachista, který vidí za tři rohy. Klasický představitel reálné politiky, jenž věří na rovnováhu sil a vybalancování zájmů.

Jeho plán je do značné míry americkou sebeobranou. Rusko a Čína spolu zatím tančí velmi spokojeně, a kdyby se daly dohromady, byl by to z hlediska amerických zájmů takřka smrtící pár.

„Kissinger číslo 2“ má však dvě slabiny. Zaprvé Rusko. Zadruhé také Rusko.

Ta první spočívá v tom, že Putin nemá důvod tančit výhradně s USA, nebo s Čínou, když může tančit s oběma podle vlastních potřeb. Jeho cena stoupá.

Za druhé jde o to, že Rusko má v USA tak špatný zvuk, že Trumpovi nemusí tah Moskvou projít, i když bude Americe k užitku. Křik po summitu s Putinem to ukázal názorně.

Ostatně Nixon byl v roce 1972 taky doma trhán na kusy, že se paktuje s rudými. Čas ukázal, že pravdu měl on a Kissingerova kreativita, ne křiklouni, kteří po něm tehdy ještě před Watergate šli ze studenoválečnické setrvačnosti a domácí politické nenávisti.

Připomíná to dnešek, ale to ještě neznamená, že Trumpovi může repríza Nixonovy hry vyjít stejně dobře.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Rusko útočilo na zařízení, která zajišťují dodávky plynu do EU, řekl Zelenskyj

27. dubna 2024  20:14,  aktualizováno  20:33

Sledujeme online Sobotní vzdušný útok ruských sil na energetickou infrastrukturu Ukrajiny cílil na plynárenská...

Hamás zveřejnil video Američana a Izraelce unesených v říjnu loňského roku

27. dubna 2024  19:18,  aktualizováno  20:04

Palestinské hnutí Hamás v sobotu zveřejnilo video zachycující dva z rukojmích, které uneslo při...

Povolení stavby do měsíce a online. Úředníci v obavách, mezi stavaři skepse

27. dubna 2024

Premium Místo obíhání stavebních úřadů a shánění razítek k povolení stavby nebo rekonstrukce bude lidem...

Bizarní logistický hlavolam. Trump by šel do vězení i s prezidentskou ochrankou

27. dubna 2024  19:55

Americká tajná služba má na starosti ochranu prezidenta, ať už je zrovna v Oválné pracovně, nebo...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...