V USA zachránili 4000 bíglů určených na pokusy, psi nyní hledají domov

  • 7
Ochránci zvířat ve Spojených státech hledají nový domov pro asi čtyři tisíce bíglů z chovné stanice uzavřené kvůli porušování předpisů. Chovné středisko psy prodávalo na pokusy laboratořím vyvíjejícím léky.

„Potrvá to 60 dnů, než všechna tato zvířata vystěhujeme a ve spolupráci s naším útulkem a zachránci z celé země pro ně najdeme jednou pro vždy domov, kde se jim dostane lásky,“ řekla Kitty Blocková, šéfka organizace na ochranu zvířat Humane Society.

Americké ministerstvo spravedlnosti v květnu podalo žalobu na firmu Envigo kvůli porušení předpisů proti týrání zvířat. Vládní inspektoři zjistili, že bíglové byli v chovné stanici v Cumberlandu ve státě Virginie usmrcováni místo toho, aby se jim při běžně léčitelných nemocech dostalo veterinární péče.

Feny, které porodily štěňata, neměly dostatek krmiva a potrava, kterou psi dostávali, byla červivá, plesnivá a obsahovala výkaly. Během osmi týdnů uhynulo 25 štěňat kvůli chladu, další byla zraněná kvůli tomu, že je napadali jiní psi držení v nedostatečném prostoru.

Aktivisté zveřejnili brutální záběry z jatek, podle veterinářů šlo o týrání

Psů se prozatím ujímají útulky v různých amerických státech, kde je prohlížejí veterináři, léčí je a očkují. Teprve potom si je budou moci vyzvednout lidé, kteří by jim chtěli vytvořit domov. Zaměstnanci útulků ale uvádějí, že u mnoha z bíglů se projevuje trauma a některá ze štěňat si ani neumějí hrát.

Senátor za Virginii Bill Stanley řekl, že snaha o záchranu bíglů z chovné stanice trvala několik let. On sám si předloni a loni koupil dva psy z chovu firmy Envigo, protože nechtěl, aby skončili v laboratoři na pokusy. „A nyní vím, že se pokusy nebudou dělat ani na jejich bratrech a sestrách,“ dodal.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video