Bílý dům

Bílý dům | foto: AP

Volejte prezidentovi. Telefony do Bílého domu zvedá stoletá dobrovolnice

  • 28
Telefonáty Američanů do Bílého domu zvedá i 99letá dobrovolnice Louise Griffinová. Bývalá učitelka a matka tří dětí sloužila 26 let čtyřem prezidentům. Teď vysedává na lince pro styk s veřejností, kde často slýchá chválu současné hlavy státu Donalda Trumpa.

Ani v době sociálních médií nepřestává linka 202-456-1111 vyzvánět. Využívají ji lidé, kteří chtějí okomentovat dění nebo vzkázat něco prezidentovi. Někdy jsou ochotní čekat na drátě i půl hodiny, než na ně přijde řada. 

Nejstarší dobrovolnice Griffinová slouží každé pondělí jako operátor 16. Dobrovolníci se nesmí představovat a každého volajícího mají vyslechnout jen dvě minuty. Griffinová se ale některým lidem věnuje déle. Hlavně těm, kteří jsou naštvaní kvůli nějakému problému nebo jen proto, jak dlouho to trvalo, než to v Bílém domě zvedli. 

„Pokud zjistím, že s něčím potřebují pomoct, nechám je mluvit déle. A někdy můžete lidi i uklidnit,“ uvedla. Dodala, že jí pak občas říkají, jak moc jim pomohla a jak jsou šťastní, že mluvili právě s ní. „Je to obrovský kompliment,“ poznamenala o takovýchto reakcích. 

Obsah telefonátů zůstává důvěrný, dobrovolníci z nich ale pořizují poznámky, které předávají nadřízenému. Některé se pak možná dostanou až k prezidentovi. „Většina z nich ho miluje, takže když volají, říkají, že si ho opravdu užívají,“ vylíčila Griffinová, co slyší o Trumpovi, který je v médiích často kritizován. 

Griffinová seděla na lince i 11. září 2001. V 9 hodin ráno jí zavolala plačící žena, že do Světového obchodního centra narazilo letadlo. Griffinová to označuje za jedinou smutnou vzpomínku z Bílého domu. 

25.června 2019 v 00:10, příspěvek archivován: 25.července 2019 v 16:57

“If you are really lucky, you’ll get Operator 16, who is not allowed to give her name. But we’ll let you in on a secret: That’s 99-year-old Louise Griffin, who’s been volunteering at the executive mansion for 26 years.” @washingtonpost https://t.co/2SxCcGswlI https://t.co/4MSsDmPW5n

Ten se podle zvěstí měl stát terčem jiného letadla. Byl proto evakuován a někteří dobrovolníci se do něj už nevrátili. Griffinová ale při jeho znovuotevření nechyběla. S ostatními statečnými ji v práci přivítal tehdejší prezident George Bush, což zachytil fotograf agentury Reuters. „Byl tak šťastný, že jsme přišli,“ vylíčila rozpoložení Bushe. 

Trumpa prý inspirovala nesobeckostí

Griffinová sloužila za Billa Clintona, Bushe, Baracka Obamy i Donalda Trumpa. Ti jí také poslali blahopřejné dopisy k jejím 99. narozeninám. „Jsem inspirován silou a nesobeckostí, kterou jste předvedla po celý život,“ tvrdil v tom svém miliardář Trump. 

Bílý dům: turistická atrakce i pupek světa

Griffinová zatím Trumpa osobně nepotkala. Stejně tak Obamu. Setkala se ale s Clintonem a Bushem. Má fotky se třemi prvními dámami - Hillary Clintonovou, Michelle Obamovou i Melanií Trumpovou. 

„Mám je ráda všechny,“ odpověděla na otázku, který prezident byl její nejoblíbenější. Clinton rád mluvil s dobrovolníky a hlavně s Griffinovou, připomněl americký deník The Washington Post

Griffinová se domnívá, že je privilegiem být součástí dějin, ať zemi vede kdokoliv. „Potkáte různé lidi z celého světa,“ prohlásila. „Bylo tak pěkné slyšet, co říkali… Nic se nevyrovná tomu být v Bílém domě,“ doplnila. 

„Ve městě hořce rozděleném podle stranických linií je Griffinová absolutně nepolitická a vytrvale optimistická,“ všiml si The Washington Post. 

„Udělají cokoliv, aby dostali, co chtějí“

Griffinová věří, že měla dobrý život. Celý jej strávila v metropoli Washingtonu. Vdala se a vychovala tři děti. Na veřejných školách pracovala jako učitelka a asistentka ředitele. V důchodu se ale trochu nudila. Začala proto provozovat malou cateringovou firmu a chodit na kurzy kaligrafie. V roce 1993 se přihlásila, když Bílý dům hledal více dobrovolníků. 

Mával před zaměstnanci opravdovým bičem, Trumpův šéf protokolu končí

Do sídla prezidentů chodila tři až čtyři dny v týdnu a od začátku ji skvěle hodnotili. Nadřízení mezi sebou bojovali, aby sloužila pod nimi. Kromě práce v call centru četla elektronickou poštu, vyřizovala korespondenci, připravovala inaugurace i vánoční a velikonoční oslavy. 

Jen jeden úkol neměla moc ráda a to vodit hosty na státní večeře. Při tom totiž „objevila něco o ambiciozních lidech,“ napsal The Washington Post.  

„Někdy udělají cokoliv, aby dostali, co chtějí,“ upozornila. „A budou se s vámi hádat, aby to dostali,“ dodala. Zřejmě narážela na přání sedět co nejblíže k nejvýše postavenému člověku u stolu. 

Běžný provoz Bílého domu závisí na jeho celoživotních zaměstnancích a neplacených dobrovolnících. Ti působí hlavně ve východním křídle, kde sídlí první dámy. V západním křídle úřaduje prezident a jeho političní pracovníci, kteří se s každou novou hlavou státu mění. 

Novinář CNN se hádal s Trumpem a přetahoval o mikrofon s asistentkou:  


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video