Lidé drží zapálené svíčky za oběti střelby v synagoze v americkém Pittsburghu,...

Lidé drží zapálené svíčky za oběti střelby v synagoze v americkém Pittsburghu, která si vyžádala 11 mrtvých (27. října 2018) | foto: AP

Střelec z Pittsburghu tvrdí, že je nevinný, hrozí mu trest smrti

  • 24
Šestačtyřicetiletý Robert Bowers, který je podezřelý ze sobotní střelby v synagoze v americkém městě Pittsburghu, ve čtvrtek u soudu řekl, že se cítí být nevinen. Bowers byl obviněn z celkem 44 trestných činů včetně vražd a násilí z nenávisti. Při střelbě zahynulo 11 lidí.

Bowers od sobotního masakru v Pittsburghu stanul před soudem už podruhé, podle agentury Reuters ale ani ve čtvrtek příliš nehovořil. Řekl jen, že vzneseným obviněním rozumí a že se cítí být ve všech 44 bodech nevinen. Podle agentury AP muži v případě usvědčení hrozí trest smrti.

Střelec volající „Všichni židé musí zemřít“ vpadl do synagogy v době začínající sobotní bohoslužby a zabil 11 věřících ve věku od 54 do 97 let. Dalších šest lidí, včetně čtyř policistů, zranil. Sám byl několikrát postřelen a následně zatčen.

Pohřby obětí masakru, který je označován za jeden z nejhorších projevů protižidovského násilí v amerických dějinách, se konají celý týden. Na čtvrtek jsou naplánována poslední rozloučení s manžely Bernice a Sylvanem Simonovými a zubním lékařem Richardem Gottfriedem.

Útok vyvolal v USA debatu o tom, zda se v souvislosti s agresivní rétorikou prezidenta Donalda Trumpa v zemi rozmáhá bělošský nacionalismus a antisemitismus. Zatímco prezident a jeho příznivci viní z růstu násilné atmosféry liberální média, jež podle něho šíří falešné zprávy, Trumpovi kritici vidí příčinu v prezidentově silně protiimigrační rétorice a neochotě jasně odsoudit stoupence bělošské nadřazenosti.

Při střelbě v synagoze zemřelo 11 lidí, útočníka zadrželi

Řada židovských představitelů i řadových občanů po masakru vyzvala prezidenta, aby do města nejezdil na pietní akce, dokud rázně neodmítne násilí a nenávist. Trump v úterý Pittsburgh přesto navštívil, sešel se s přeživšími a uctil památku obětí. 

Během návštěvy se ve městě proti němu konala demonstrace několika stovek jeho odpůrců. Na mítinku na Floridě Trump řekl, že se mu nelíbilo, jak o tom média informovala. Dodal, že protesty byly ve skutečnosti jen malé a že se konaly daleko od míst, která navštívil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video