Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

USA možná půjdou na Irák i bez spojenců

  8:18
Spojené státy americké by v případě intervence do Iráku měly raději podporu svých spojenců, ale v případě potřeby jsou připraveny i k jednostranné akci. Řekl to americký ministr obrany Donald Rumsfeld. Saddám Husajn v reakci řekl, že by útok USA na Irák byl útokem proti všem Arabům.

"Není ani tak důležité mít jednomyslnou podporu, ale je třeba přijmout dobré rozhodnutí," řekl Rumsfeld při návštěvě vojenských jednotek na základně v kalifornském Pendletonu.

Ocenil, že téměř polovina zemí na světě podporuje světovou válku proti terorismu, ale dodal, že "je třeba mít na paměti, že prezident nežádal o pomoc naše přátele v Evropě nebo naši koalici, aby podpořili jeho rozhodnutí o Iráku, protože rozhodnutí o Iráku ještě neudělal".

Americké ministerstvo zahraničí se mezitím snažilo zmírnit znepokojení mezinárodní veřejnosti vyvolané ostrými slovy viceprezidenta Dicka Cheneyho na adresu Iráku.

Ten v pondělí v Nashvillu v Tennessee před válečnými veterány jasně vyzval k "preventivnímu" útoku proti Saddámu Husajnovi a upozornil, že "riziko nečinnosti vůči Iráku je větší než riziko akce".

Mluvčí ministerstva zahraničí Richard Boucher zdůraznil, že tato slova nelze interpretovat jako "řinčení zbraní". Boucher potvrdil, že prezident George Bush se ještě nerozhodl, jaké kroky budou podniknuty ke změně režimu v Iráku, a odmítl i obvinění, že Washington se snaží prodat válečný plán.

"Jasně jsme řekli, jasně to řekl i Bílý dům a osobně prezident, že ještě nepadlo rozhodnutí," řekl Boucher a dodal: "Neprodáváme válečný plán, protože prezident ještě nepřijal řešení."

Cheneyho slova vyvolala kritiku některých spojenců USA, hlavně německého kancléře Gerharda Schrödera a egyptského prezidenta Husního Mubaraka.

Husajn: Intervence proti Arabům
Případný útok Spojených států amerických proti Iráku by byl útokem na všechny Araby, míní irácký vůdce Saddám Husajn, jehož citovala agentura INA.

"Terčem pohrůžek Američanů není samotný Irák, ale všechen arabský lid," prohlásil a dodal: "Irák splnil všechny povinnosti, k nimž ho zavazují rezoluce Rady bezpečnosti OSN. "

Husajn zároveň obvinil OSN z neplnění jejích závazků, včetně respektování nezávislosti a svrchovanosti Iráku a zrušení sankcí uvalených na Bagdád odvetou za invazi jeho vojsk do Kuvajtu v roce 1990.

Cheney: Útok na Irák je nezbytný
Americký viceprezident Dick Cheney v pondělí varoval, že Saddám Husajn bude mít v krátké době jaderné zbraně a pokud Spojené státy rychle proti Iráku nezasáhnou, vyplynou z toho katastrofální důsledky v mnoha oblastech.

Jeho projev přinesl podle pozorovatelů dosud nejjasnější zdůvodnění amerického plánu ke svržení bagdádského režimu, a to navzdory rostoucí opozici vůči tomuto záměru jak v americkém Kongresu, tak mezi americkými spojenci.

Saddám Husajn s jadernými zbraněmi v ruce "se bude snažit ovládnout celý Blízký a Střední východ, převzít kontrolu nad velkou částí světových zdrojů energie, přímo ohrožovat americké přátele v regionu a vystavit Spojené státy či jakoukoli jinou zemi jadernému vydírání," prohlásil Cheyney před válečnými veterány v Nashvillu.

Podle Cheneyho jde u Iráku zejména o zápas s časem. "Co (Saddám) chce, je čas, aby ho měl víc na investice do chemického a biologického zbrojního programu a k získání jaderných zbraní," řekl viceprezident.

Zdůraznil, že riziko nečinnosti vůči bagdádskému režimu je daleko větší než rizika vlastní vojenské akce. Spojené státy by měly podle Cheneyho uskutečnit v Iráku preventivní operaci a nečekat, až Saddám bude mít jadernou zbraň.

Jak napsal včerejší list The New York Times, Cheneyho projev plně odráží i názor prezidenta George Bushe a je součástí úsilí americké administrativy přesvědčit spojence, Kongres i americkou veřejnost o nutnosti "změny iráckého režimu".

Přitom i v řadách Bushovy vlastní Republikánské strany se ozývají vlivné hlasy politiků, které varují před "iráckým dobrodružstvím" a podceněním veřejné podpory.

Naposledy se k nim přidal James Baker, který v roce 1991 ve funkci ministra zahraničí za George Bushe seniora sehrál klíčovou roli při budování mezinárodní koalice proti irácké okupaci Kuvajtu. Podobně už dříve reagovali i další dva někdejší republikánští ministři zahraničí Henry Kissinger a Lawrence Eagleburger.

"Přestože by USA určitě (ve vojenské operaci proti Iráku) uspěly, neměli bychom tak činit sami a prezident by měl odmítnout rady těch, co mu to doporučují," napsal Baker před několika dny v New York Times.

"Kdybychom do toho šli sami, případně společně s jednou či dvěma zeměmi, náklady ve všech oblastech by byly mnohem větší, stejně jako politické riziko, a to jak domácí, tak mezinárodní," uvedl Baker.

Také mezi americkými zákonodárci, a to napříč oběma stranami, převažuje názor, že prezident Bush by do akce neměl jít sám. I když právníci Bílého domu došli k závěru, že prezident k vyslání vojáků na Irák nepotřebuje souhlas Kongresu, poslanci jsou přesvědčeni, že jejich podpora je nutná a užitečná.

"Nejde o to, co je a není legální," uvedl republikánský senátor Chuck Hagel. "Pokud prezident chce zahájit válku, tak by raději měl mít podporu Kongresu a Američany na své straně."

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

EU se od zemí jako Česko naučila hodně o Kremlu i Putinovi, řekla Leyenová

26. dubna 2024  18:09,  aktualizováno  18:29

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Zkusil unést hocha ze školky, vydával se za jeho matku. Mladík dostal rok vězení

26. dubna 2024  18:16

Nejprve telefonicky a poté i osobně se čtyřiadvacetiletý muž snažil vynutit si vydání chlapce z...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...