Úřednice doprovází mexické migranty, které USA letecky deportovaly do města...

Úřednice doprovází mexické migranty, které USA letecky deportovaly do města Guadalajara. (19. prosince 2019) | foto: Reuters

Dál od hranic. USA opět letecky deportují migranty do vnitrozemí Mexika

  • 37
Americké úřady zahájily ve čtvrtek letecké deportace mexických migrantů ze Spojených států do mexického vnitrozemí. Podobný program měly USA v roce 2013. Stála za ním snaha zabránit návratu migrantů a předejít tomu, aby se deportovaní zapojili do příhraniční kriminality.

Letadlo s deportovanými odletělo do města Guadalajara na středozápadě Mexika, kde je pro navrátilce zřízeno ubytovací středisko. Mexické ministerstvo zahraničí uvedlo, že takové repatriační lety začnou v pravidelnějších intervalech od ledna. 

USA a Mexiko opatření považují za součást snahy omezit migraci do Spojených států, kam odcházejí kvůli špatné ekonomické i bezpečnostní situaci také obyvatelé dalších středoamerických zemí. 

Ze statistik vyplývá, že za fiskální rok 2019, který skončil v září, bylo na amerických hranicích zadrženo 150 000 samotných dospělých Mexičanů a 6000 mexických rodin. 

Americký prezident Donald Trump slíbil tvrdší postup proti nelegálním imigrantům, kvůli kterým chce i vybudovat zeď na hranici s Mexikem. Trump by rád úřad obhájil ve volbách v roce 2020. 

V roce 2013 byl prezidentem Barack Obama z Demokratické strany. Její představitelé mají k protiimigračnímu kurzu republikána Trumpa často výhrady. 

USA zpřísnily kontroly na mexické hranici, doprava kolabovala (video z 1. dubna 2019): 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video