Trump očekává až 240 tisíc mrtvých. Čekají nás velmi obtížné týdny, říká

  • 346
Pandemie nemoci COVID-19, kterou způsobuje koronavirus, si ve Spojených státech vyžádá 100 000 až 240 000 obětí. Bílý dům to očekává v případě, že budou dodržována stávající preventivní opatření. Americký prezident Donald Trump varoval Američany, že zemi čekají dva obtížné týdny, které však USA překonají.

Trump zároveň vyzval spoluobčany, aby se v zájmu boje proti koronaviru vyvarovali sociálních kontaktů. Tažení proti nákaze je podle něj otázkou života a smrti. „Chci, aby každý Američan byl připraven na těžké dny, které před námi leží,“ řekl prezident. „Čekají nás dva velmi obtížné týdny,“ dodal s tím, že země brzy uvidí světlo na konci tunelu.

Členka krizového štábu Bílého domu Deborah Birxová k odhadovaným obětem řekla, že cílem je sice dosáhnout co nejnižší bilance, ale výkyv v podobě většího počtu mrtvých je možný. Trump poznamenal, že bez dodržování vládních zásad ke zpomalení přenosu infekce by v USA mohlo zemřít až 2,2 milionu lidí.

Trump v neděli oznámil, že je nutné prodloužit vzájemný sociální odstup do 30. dubna. Vyzval tehdy Američany, aby v co nejvyšší míře pracovali z domova a vyvarovali se všech setkání.

Trump také řekl, že v některých amerických regionech je možné očekávat nedostatek plicních ventilátorů, které jsou pro léčbu těžkých případů nezbytné. Očekává se, že tento týden kapacitu dostupnosti těchto přístrojů vyčerpají města New York a New Orleans.

Je to jako 11. září, říkají Newyorčané. Lékařka už se loučí se svými dětmi

K preventivním opatřením prezident uvedl, že bude v pořádku, pokud Američané budou na veřejnosti nosit roušky, aby se uchránili před infekcí. Dodal, že vláda zvažuje naprostý zákaz vstupu lidem cestujícím z Brazílie a několika dalších zemí.

USA je v počtu nakažených nejpostiženějším státem, infekce zde byla prokázána podle Univerzity Johnse Hopkinse u bezmála 190 000 lidí, zaznamenáno je více než 4000 obětí.

Nákaza koronaviru se šíří na americké letadlové lodi

Kapitán americké letadlové lodě USS Theodore Roosevelt, jejíž posádka se potýká s nákazou koronaviru, vyzval dopisem Pentagon, aby rychle pomohl šíření infekce na palubě zastavit. Podle kapitána Bretta Croziera je nutné zvážit i transport námořníků na pevninu. Americký ministr obrany Mark Esper evakuaci plavidla prozatím odmítl a uvedl, že ještě neměl příležitost si Crozierův dopis přečíst.

„Nejsme ve válce. Námořníci nemusí umírat,“ napsal Crozier Pentagonu v dopise datovaném 30. března. Kapitán doporučil nadřízeným poslat do karantény většinu posádky letadlové lodi, která kotví na Guamu. Poukázal na to, že nákaza se rychle šíří a že není možné na palubě, kde jsou stísněné podmínky, námořníky od sebe izolovat.

„Jsou nezbytná opatření,“ napsal. „Stažení většiny posádky z americké jaderné letadlové lidi a jejich izolování na dva týdny se může zdát jako výjimečné opatření. Je to nezbytné riziko,“ dodal.

Esper ale v úterý řekl, že zatím není příhodná doba na evakuaci posádky. Dodal, že ministerstvo obrany zajišťuje pro loď lékařskou pomoc a zdravotní vybavení. Uvedl také, že nikdo z námořníků není vážně nemocný.

Přesný počet nakažených na palubě znám není, námořnictvo ho nesdělilo. List San Francisco Chronicle nicméně napsal, že infikovaných je nejméně stovka. Posádku tvoří zhruba 5 000 lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video