Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čína s USA soupeří v Indickém oceánu, ostrovní národy se strachují o existenci

  17:02
Nejmocnější námořnictva světa operují v Indo-Pacifiku již řadu let. O dominantní postavení v oblasti Jihočínského moře se přetahují Spojené státy s Čínou. Strategický význam však nyní získává i dlouho opomíjený Indický oceán, na nějž si brousí zuby kdekdo. Udržení otevřených námořních cest je cílem všech zúčastněných, o svou budoucnost se ale strachují ostrovní národy.
Letadlová loď třídy Nimitz USS Carl Vinson v Indickém oceánu.

Letadlová loď třídy Nimitz USS Carl Vinson v Indickém oceánu. | foto: Profimedia.cz

Když dnes stratégové hovoří o Indo-Pacifiku, mají často na mysli pouze Tichý oceán, a to jen jeho nejzápadnější část kolem Jihočínského a Východočínského moře. Právě tam v posledních letech probíhá nejostřejší boj o prvenství mezi Amerikou a Čínou.

Lodě amerického námořnictva navíc proplouvají Jihočínským mořem čím dál častěji. Vymezují se tak proti Pekingu, který si na území v těchto vodách dělá nároky. Naposledy jen před pár dny proplul americký torpédoborec v blízkosti Spratlyho ostrovů.

Do hledáčku obou (ale i dalších) mocností se však nyní dostává třetí největší oceán světa. Není se čemu divit. Indický oceán se rozprostírá od jižního cípu Afriky až po jihozápadní Austrálii. Je propojen s okrajovými moři Tichého oceánu a na severozápadě ho se Středozemním mořem uměle spojuje Suezský průplav.

Odehnali jsme torpédoborec z USA, tvrdí čínská vláda. Američané to popírají

Jen pro představu jeho hospodářského významu: Indický oceán zahrnuje tři desítky pevninských a ostrovních států, na které připadá 12 % světového hrubého domácího produktu. Kolem jeho okraje navíc žije více než 2,6 miliardy lidí různých kultur a etnik. V jeho vodách se kromě toho nacházejí ostrovy přímo na křižovatkách strategických námořních tras. A ač malé, mají výhradní právo na obrovské plochy oceánu. Stanou se tyto ostrovy oběťmi mocenského soupeření, nebo z něj budou profitovat?

V zájmu všech

Odborníci z washingtonského think-tanku Carnegie Endowment for International Peace už v minulém roce ve svých analýzách upozorňovali, že na Indický oceán je potřeba se nově dívat jako na jeden region, jinak bude situace zcela nepřehledná. V tomto regionu vůbec nejdéle působí bývalé koloniální mocnosti. Typicky ostrov Réunion zůstává zámořským departementem Francie, která vlastní i vzdálené ostrovy v Mosambickém průlivu.

V malém Džibutsku má námořní základny hned několik vnějších mocností, především Amerika, Francie, Japonsko a od roku 2017 také Čína.

Země k pronajmutí. Prťavé Džibutsko je prošpikováno cizími základnami

Americké námořnictvo zintenzivnilo v regionu zejména cvičení „svobodné plavby“. S ostatními členy bezpečnostního uskupení Quad (Quadrilateral Security Dialogue) rovněž pořádá další cvičení, která mají Spojené státy spolu s Austrálií, Indií a Japonskem připravit na čínské výpady v Indo-Pacifiku.

Austrálie je velmocí v Indickém oceánu přinejmenším od doby, kdy za druhé světové války otevřela ve Fremantle ponorkovou základnu. V roce 2021 navíc s USA a Velkou Británií uzavřela nový bezpečnostní pakt známý jako AUKUS.

Škrticí body

V Indickém oceánu se nacházejí tři kontrolní body, které mají zásadní význam pro lodní dopravu:

  • Malacký průliv – hlavní plavební kanál mezi Indickým a Tichým oceánem. Probíhá v něm pětina světového námořního obchodu.
  • Hormuzský průliv – leží mezi Perským a Ománským zálivem, kterým procházejí dvě pětiny světového obchodu s ropou.
  • Bab-al-Mandab neboli „Brána smutku“, průliv mezi Jemenem na Arabském poloostrově a Džibutskem a Eritreou v Africkém rohu. Brána k Rudému moři a Suezskému průplavu.

Čína je v Indickém oceánu nováčkem, Džibutsko je její vůbec první zámořskou vojenskou základnou. Její námořnictvo však neustále roste a v Pekingu probíhá debata o zřízení flotily právě v Indickém oceánu.

Přeprava ropy a zemního plynu přes Indický oceán je pro některé z těchto zemí životně důležitá. Většina dodávek prochází alespoň jedním ze tří takzvaných škrticích bodů. Jakékoli přerušení těchto bodů by tak podle The Economist způsobilo obrovské škody.

Mocnosti působící v Indickém oceánu jsou si toho ale moc dobře vědomy, a tak neváhají nasazovat své námořní kapacity k tomu, aby průlivy zůstaly otevřené. Nejenže tak chrání své vlastní legitimní zájmy, ale přináší i globální prospěch.

Strategické soupeření mezi námořními státy se tak může kdykoli vyhrotit, ale mezitím je udržení otevřených námořních cest naprosto klíčovým a společným zájmem všech.

Malé země Indického oceánu v ohrožení?

Obnovený zájem silnějších mocností o oblast Indického oceánu tak vnímají menší země s tichým nesouhlasem i doufáním. Na jedné straně jim ale námořní hlídky a různé infrastrukturní projekty mohou výrazně pomoci s nestabilitou v regionu.

Dvěma milionům dětí hrozí, že zemřou hlady. V Africkém rohu je nebývalé sucho

Typickým příkladem je Africký roh, kde dlouhodobě bují organizovaný zločin a obchod s drogami a zbraněmi, ale i humanitární krize. Na straně druhé se však obávají, že velké státy si je nakonec podmaní a využijí k projekci své moci.

Na to upozornila i Darshana Baruahová z Carnegie Endowment for International Peace. „Geopolitické priority ostrovů a malých států jsou často diskutovány většími mocnostmi bez větších konzultací nebo zastoupení ze strany dotčených států,“ uvádí v jedné ze svých analýz. To potvrdil i ministr zahraničí Malediv Abdulla Shahid. „Pokud Amerika s Čínou nebudou brát v úvahu zájmy malých zemí, vážně by to ohrozilo naši bezpečnost a naše vyhlídky,“ uvedl na konferenci Ocean Nations: An Indo-Pacific Islands Dialogue.

Ministr zahraničí Malediv Abdulla Shahid na 77. zasedání Valného shromáždění Organizace spojených národů v sídle OSN (23. září 2022)

„Velikost neurčuje rozsah přínosu pro mezinárodní společenství. Ostrovní státy mohou stát bok po boku se zbytkem globální komunity a mít stejná práva a mluvit se svými vrstevníky,“ kritizoval Shahid námořní strategie velmocí, které ignorují zásadní zájmy ostrovních národů od Srí Lanky po Šalamounovy ostrovy. Narážel tak zejména na fakt, že menší země mnohem více než vojenské soupeření zajímá spíš změna klimatu, nelegální a neregulovaný rybolov či znečištění vody ohrožující cestovní ruch.

Ničí nás celý svět. Tichomořské ostrovní státy čelí pomalé klimatické záhubě

S tím souhlasí i bývalý velvyslanec Fidži a stálý zástupce při OSN Satyendra Prasad, podle něhož jde velká mocenská konkurence stranou pro každého, jehož národ mizí pod stoupající hladinou moře. „Největší hrozbou, které čelíme, není geopolitika, je to změna klimatu,“ zdůraznil.

9. listopadu 2021

Síla Indie a západních mocností, která by mohla zbrzdit postup Číny v Indickém oceánu, by se tak mohla skrývat právě v uznání odlišných bezpečnostních priorit malých zemí. V souvislosti se změnou klimatu a stále stoupající hladinou moří už Západ jistou finanční pomoc přislíbil, většina malých států se jí však zatím nedočkala.

Dalším relativně malým krokem velkých zemí, ale velkou pomocí pro malé ostrovní státy by byla pomoc při ochraně rybolovu před pohromou IUU (nezákonný, nehlášený a neregulovaný rybolov).

Přesto však bude podle expertů regionální bezpečnostní dynamika v Indickém oceánu stále složitější. Taková je rychle se rodící nová realita Indo-Pacifiku.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Ruské vojsko dobylo další ves, hlásí Moskva. Padnout měla Novobachmutivka

28. dubna 2024  14:27

Sledujeme online Ruská vojska dobyla další vesnici v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, Novobachmutivku, uvedlo v...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58,  aktualizováno  14:25

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

V Rakousku zemřel český turista, měl nehodu při jízdě na kajaku

28. dubna 2024  14:15

Při sobotní nehodě na kajaku nedaleko rakouské obce Scheffau zemřel 36letý Čech, uvedla rakouská...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...