Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ničí nás celý svět. Tichomořské ostrovní státy čelí pomalé klimatické záhubě

  17:30
Zatímco světoví lídři z bohatých zemí „uznávají“ existenciální hrozbu změny klimatu, premiér Tuvalu Kausea Natano a prezident Marshallových ostrovů David Kabua vidí její ničivé následky každý den ve svých zemích. Tuvalu hrozí utopení, ostrovy ničí protipovodňové zátarasy, popisovali ve středu na Valném shromáždění OSN. Na záchranu obou zemí založili iniciativu Vzkříšení národů.
Nejvyšší bod Tuvalu dosahuje pouhých 4,5 metru.

Nejvyšší bod Tuvalu dosahuje pouhých 4,5 metru. | foto: Profimedia.cz

V Tuvalu podle premiéra Natana nyní závodí s časem, aby ho zachránili před utopením. Plán je takový, že zeminu navýší o 13 až 16 stop (4 až 5 metrů) nad hladinu oceánu pomocí meliorací, kdy se odvodňuje půda.

Prezident Marshallových ostrovů Kabua upozornil, že zatímco odborníci varují před případnou neobyvatelností Marshallových ostrovů, on se musí smiřovat s tím, že ta samá hráz, která chrání jeden dům, přispívá k tomu, že záplavy ničí sousední.

Natano a Kabua se na Valném shromáždění OSN pokusili tuto realitu ukázat. Společně zahájili Iniciativu Vzkříšení národů, globální partnerství zaměřené na zachování suverenity, dědictví a práv ostrovních národů a tichomořských atolů, jejichž samotnou existenci ohrožují klimatické změny.

Atol Enewetak na Marshallových ostrovech.

Natano popsal, jak stoupající hladina moří ovlivňuje vše od půdy, na kterou místní obyvatelé spoléhají při pěstování plodin, až po domy, silnice a elektrické vedení, které jsou zaplavovány. Náklady na živobytí se podle něj nakonec stanou příliš vysoké, což způsobí emigraci rodin a zánik samotného národa. „Takto umírá tichomořský atol. Takto naše ostrovy přestanou existovat,“ řekl Natano.

Iniciativa Vzkříšení národů usiluje o deklarace od mezinárodních společenství, o zachování suverenity a práv tichomořských atolů, o vytvoření komplexního programu na budování a financování adaptačních a odolnostních projektů, o možnost zachování a jedinečného dědictví každé z ostrovních zemí a o podporu pro získání zápisu na seznam světového dědictví UNESCO.

Takto umírá tichomořský atol. Takto naše ostrovy přestanou existovat.

Kausea Natanopremiér Tuvalu

Iniciativa již získala podporu zemí, jako jsou Spojené státy americké, Německo, Jižní Korea a Kanada, které uznaly jedinečnou zátěž, již musí ostrovní státy jako Tuvalu a Marshallovy ostrovy snášet.

Zpráva Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu vydaná v únoru uznala zranitelnost malých ostrovních rozvojových států a dalších globálních ohnisek, jako je Afrika a jižní Asie, jejichž obyvatelstvo je 15krát více ohroženo extrémy počasí než méně zranitelné části světa.

Pokud oteplení přesáhne ještě několik desetin stupně, mohlo by to vést k tomu, že se některé oblasti – včetně některých malých ostrovů – stanou neobyvatelnými, uvedla Adelle Thomasová z Climate Analytics a Bahamské univerzity. Natano ve středu zdůraznil, že Tuvalu a jeho tichomořští sousedé „změnu klimatu nijak nezapříčinili“ a jejich podíl na emisích uhlíku činí méně než 0,03 % z celkového světového objemu.

„Je to poprvé v historii, kdy kolektivní akce mnoha národů způsobí, že se několik suverénních zemí stane neobyvatelnými,“ řekl. Zástupci dalších zemí, kteří se středeční akce zúčastnili, se odpovědnosti nezbavovali. Zda však udělají dost pro to, aby se situace změnila, se teprve uvidí.

Několik z nich přislíbilo peníze na pomoc ostrovním zemím, aby zaplatily systémy včasného varování a uvedly své budovy do souladu s předpisy, které by je lépe chránily před hurikány a dalšími klimatickými jevy. Méně se však hovořilo o zmírnění problému změny klimatu a více o tom, jak se přizpůsobit ničivým následkům, které již způsobila.

Tuvalu chce zůstat státem, i pokud zmizí pod mořem. Ministr řečnil ve vodě

„Vidíme, že se ten vlak blíží, že se řítí po kolejích a my mu musíme uhnout z cesty,“ řekla Amy Popeová, zástupkyně generálního ředitele Mezinárodní organizace pro migraci.

Německá vyslankyně pro klima Jennifer Morganová, která se středeční akce rovněž zúčastnila, hovořila o cíli své země dosáhnout do roku 2045 uhlíkové neutrality. Německo se však i nadále zavázalo k postupnému ukončení využívání uhlí jako zdroje energie do roku 2030, avšak v důsledku nedostatku energie, zapříčiněnému ruskou válkou na Ukrajině, muselo obnovit provoz uhelných elektráren, aby přečkalo nadcházející zimu.

„Bohaté státy by mohly dělat mnohem více“

Podle prezidenta Marshallových ostrovů by bohaté státy mohly dělat mnohem více. Během svého úterního projevu na Valném shromáždění OSN Kabua vyzval světové lídry, aby se zaměřili na odvětví závislá na fosilních palivech, včetně letecké a lodní dopravy.

Poukázal na návrh Marshallových ostrovů na zavedení poplatku za uhlíkovou stopu pro mezinárodní lodní dopravu, který podle něj „podpoří přechod na lodní dopravu s nulovými emisemi a přesměruje zdroje od znečišťovatelů k těm nejzranitelnějším“.

Války, klima, chudoba. Svět nefunguje, státy neřeší problémy, míní šéf OSN

Generální tajemník OSN Antonio Guterres podobně vyzval k tomu, aby se šlo proti největším světovým znečišťovatelům. Během svého úterního úvodního projevu na shromáždění prosazoval, aby bohatší země zdanily zisky energetických společností a přesměrovaly tyto prostředky jak do „zemí, které trpí ztrátami a škodami způsobenými klimatickou krizí“, tak do zemí, které se potýkají s rostoucími životními náklady.

Mezitím, co bohaté země ve svých projevech v OSN vyzývají k činům namísto slov, budou Kabua, Natano a jejich kolegové, představitelé ostrovních států, nadále zápasit s každodenní realitou klimatických změn a snažit se dál existovat.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrchní soud rozhodne o odvolání muže, který dostal devět let za týrání družky

25. dubna 2024  8:49

Olomoucký vrchní soud dnes rozhodne o odvolání Tomáše Heráka ze Šumperska, kterému krajský soud za...

Langšádlová končí jako ministryně pro vědu a výzkum, oznámila TOP 09

25. dubna 2024  8:08,  aktualizováno  8:38

Helena Langšádlová z TOP 09 končí ve vládě Petra Fialy. „Předsednictvo TOP 09 děkuje ministryni pro...

Symbol pařížského kabaretu Moulin Rouge v troskách. Lopatky mlýna se zřítily

25. dubna 2024  8:12,  aktualizováno  8:38

V noci na čtvrtek se v Paříži zřítily lopatky větrného mlýnu, který je symbolem kabaretu Moulin...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...