Letoun F-35 amerického letectva

Letoun F-35 amerického letectva | foto: DVIDS

Američané schválili možný prodej stíhaček F-35 Česku, budou stát až 122 miliard

  • 636
Americké ministerstvo zahraničí schválilo možný prodej letounů F-35 české armádě. Odhadovaná maximální cena je 5,62 miliardy dolarů, tedy asi 122,6 miliard korun, informoval ve čtvrtek Pentagon. České ministerstvo obrany s USA jedná o pořízení 24 těchto stíhaček páté generace. Cena zahrnuje vedle letounů i munici a další příslušenství.

Částka 122,6 miliardy korun je maximální možnou pro případný desetiletý kontrakt a pro schválenou smlouvu je nepřekročitelná, proto v ní standardně bývá zahrnuta i dostatečná rezerva, sdělil večer mluvčí vlády Václav Smolka.

„Částka uvedená v tomto dokumentu tedy nepředstavuje cenu případného kontraktu mezi ČR a USA, jehož návrh očekáváme v létě. Jakmile nabídka v létě dorazí, bude do 1. října předložena vládě ČR, která následně rozhodne o realizaci nebo nerealizaci této akvizice,“ poznamenal mluvčí.

Vyjednávání o stíhačkách F-35 pokračují. Česko sonduje možnosti financování

„Navrhovaný prodej zlepší obranné schopnosti České republiky a podpoří operace NATO tím, že bude alianci chránit před moderními hrozbami a podpoří stálou přítomnost v regionu,“ píše se v prohlášení americké agentury pro obrannou spolupráci. Česko podle Pentagonu nebude mít žádné potíže se začleněním letounů do svých ozbrojených sil.

České ministerstvo obrany reagovalo prohlášením, že uvedená částka 5,62 miliardy dolarů zahrnuje i náklady desetiletého životního cyklu stíhaček a představuje maximální finanční rámec pro případné uzavření smlouvy.

Ohlasy na český zájem o F-35? Šach mat dnešním stíhačkám, posílení i investice

Do ceny těchto typů kontraktů, které americká vláda předkládá Kongresu, bývá podle české strany standardně zahrnuta i dostatečná rezerva. „Jejím smyslem je, aby vláda USA nemusela znovu žádat o schválení Kongres, pokud by ČR v budoucnu případně požadovala další vybavení či služby, mohlo by jít např. o doplnění munice,“ vysvětlilo české ministerstvo.

„Od začátku jsme s tím počítali a na průběhu jednání o pořízení víceúčelových nadzvukových letounů F-35 to nic nemění, jedeme podle plánu,“ uvedla vrchní ředitelka ekonomické sekce Ministerstva obrany Blanka Cupáková, která zároveň od začátku vede vyjednávací tým.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video