USA s Británií znovu udeřily na jemenské povstalce, využily F-18 i tomahawky

  • 177
Americká a britská armáda v sobotu podnikly útoky na 36 cílů spojených s húsíjskými povstalci v Jemenu. Zasaženy byly sklady zbraní, raketové systémy a další terče. Cílem úderů bylo dále ochromit Íránem podporované rebely, kteří v posledních týdnech ohrožují plavidla v Rudém moři, uvedli američtí představitelé.

Spojenci při sobotních útocích použili mimo jiné stíhačky F/A-18, americkou letadlovou loď Dwight D. Eisenhower a střely s plochou dráhou letu Tomahawk odpalované z amerických válečných plavidel.

Americký ministr obrany Lloyd Austin řekl, že operace se uskutečnila s podporou Austrálie, Bahrajnu, Kanady, Dánska, Nizozemska a Nového Zélandu.

„Tato kolektivní akce vysílá jasný signál Húsíům, že ponesou další následky, pokud neukončí nezákonné útoky na mezinárodní plavbu,“ uvedl šéf Pentagonu v prohlášení.

USA a Británie udeřily v Jemenu proti pozicím Húsíů. Ti hrozí odplatou

V pátek americká armáda sestřelila osm bezpilotních letounů u jemenského pobřeží a zničila také čtyři drony, které se podle USA chystali vyslat Húsíové z Jemenu, oznámilo regionální velitelství americké armády CENTCOM.

„Americké síly identifikovaly drony v oblastech Jemenu kontrolovaných húsíjskými povstalci a dospěly k názoru, že představují bezprostřední hrozbu pro obchodní plavidla a lodě amerického vojenského námořnictva v regionu,“ napsal CENTCOM v prohlášení.

Jeden z pátečních amerických úderů mířil na dron nad Adenským zálivem, sedm na drony nad Rudým mořem a čtyři další na pevninské oblasti Jemenu ovládané rebely.

USA zaútočily na íránské gardy a milice, do odvety zapojily dálkové bombardéry

Šíitští povstalci, kteří ovládají velkou část Jemenu včetně hlavního města Saná, od listopadu útočí na komerční plavidla v oblasti. Tvrdí, že útoky jsou reakcí na válku Izraele proti Hamásu v Pásmu Gazy a na podporu, kterou některé země poskytují izraelské vládě. Akce Húsíů vedly k omezení námořního obchodu v oblasti a ke zvýšení cen ropy.

Spojené státy na útoky proti plavidlům opakovaně reagovaly použitím síly, zcela je zastavit se jim však stále nepodařilo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video