Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

ANALÝZA: Afghánský Vietnam. Západ válku nevyhrál

USA odejdou z Afghánistánu a Tálibán už oznámil, že vyhrál válku. A má vlastně pravdu. Ta válka je prohraná dávno. Už jen proto, že Západ ji zkrátka nevyhrál. Teď odchází přesto, že nepřítel sílí a už dopředu se mluví o tom, jak potom rychle sfoukne režim, který vojáci NATO drželi svými zbraněmi, píše ve své analýze šéf zahraniční redakce MF DNES Milan Vodička.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

On někdo někdy v historii Afghánce porazil. Ani náhodou. Ono je něco jiného bojovat za svoji vlast a národ ,( viz Vietnam a Afghánistán, ale hodně dalších příkladů) a nebo být námezný žoldák. Všechny okupační západní armády v Afghánistánu jimi byli ( včetně našich vojáků). Jedině Rusové, když zkoušeli v Afghánistánu vyhrát a dopadli také neslavně, tam měli armádu, ale tam kdyby se nějakému vojáku nechtělo bojovat, dostal kulku od popravčí čety.

0 0
možnosti
LS

Odchod Američanů toho zase tolik změnit nemusí. Je jich tam už jen 4500, a do žádných velkých akcí se v posledních letech již v podstatě nepouštějí. Proto také téměř vymizely zprávy o obětech z jejich řad.

Takže je to o vůli netalibanské části Afghánistánu nevrátit se do středověku. Nějaká naděje tam stále je, i protože je USA budou i nadále podporovat. Minimálně zpravodajsky, informacemi z dronů, družic atd, což je na bojišti velká výhoda.

1 0
možnosti
Foto

A to je právě ten omyl v číslech. Zcela se zapomíná na fenomén privatizace výkonu bezpečnostních složek. Je jedno, zda záměrně nebo z nevědomosti novinářů, kteří píší tyto články. Vykazuje se pouze počet vojáků a na zaměstnance soukromých agentur se zapomíná.

Konkrétní příklad. Najděte si na google informaci o projektu Balad Anaconda. Jde o velký projekt v Iraku, kam Američané dodali svoje F-16 a Češi L-159. Naše firma tam dodala jako součást projektu Anaconda zbraně a vybavení pro 1200 lidí. Ani jeden z nich nebyl voják. Všichni byli zaměstnanci agentury se sídlem v Jižní Africe. Tato agentura měla na starosti ostrahu základny. Byla jednou z největších v zemi, ale rozhodně ne jedinou. Počty zaměstnanců agentur, které se nikde nevykazují, jdou do tisíců.

V projektu Anaconda jsme si udělali ostudu s našimi CZ-75 konkrétně s modelem P-07. Dodali jsme 220 kusů s plastovými mířidly. Všechny šly po několika měsících na výměnu.

0 0
možnosti
TN

Američané měli zůstat u své osvědčené role celosvětového četníka, tedy v případě nějakého excesu přetáhnout uličníka pendrekem a jinak nechat žít. Jinak si myslím, že k poměřování mužství vyzve Biden jenom Putina, protože Číňani jsou vyšší váhová kategorie, sama pro sebe. A jestli to nebude chtít dovést až do světové války, tak to poměřování nevyhraje, protože Putin je zas jiná inteligenční kategorie.

4 0
možnosti
Foto

Bilina se opět ukliká :-)

1 0
možnosti
JM

J47a94n 94M23u91s96i16l

17. 4. 2021 10:08

Poslední bašta Talibanu v Afghánistánu byla zničená cca čtvrt roku po útocích 11. září. To, že si tam pak dalších 20 let hráli Američani jak s legem, bylo úplně zbytečný. To by snad bylo levnější odejít a periodicky tuto rychlou invazi opakovat pokaždé, když se Taliban znovu dostane k moci.

5 0
možnosti
Foto

Nejvíce to odnesou místní afghánští úředníci a policisté, kteří dneska pracují pro vládu. Ti budou vypadat jako zrádci a kolaboranti.

11 0
možnosti
PM

No samozřejmě. Tak by to bylo všude po odchodu invazních sil. Pro místní nehraje žádnou roli prvotní dobrý úmysl. Když byli desetiletí svědky megakorupce a liberálního kádrování pro dobrou věc.

0 0
možnosti
ZH

A v USA se zřejmě mohou tušit na nové sousedy - afgánské (z jejich pohledu, a i mého) kolaboranty, kteří pokud by zůstali v Afganistánu, je pár hodin po odchodu NATA po nich.

4 0
možnosti
PH

P72e16t80r 70H47a33n

17. 4. 2021 9:16

Pan Vodička výrazně vyčnívá nad většinou svých kolegů, ví o čem píše z vlastních zkušeností a umí to výstižně podat. K realitě: nemyslím, že se USA poučí z Afghánistánu, stejně jako se nepoučili z Vietnamu. Zjevně si stále myslí, že demokracii amerického typu lze zavést kdekoliv na zeměkouli. Navíc roli světového policajta mají už hodně vžitou.

5 0
možnosti
JM

Přesně tak. Základní chybou je nepochopení mentality - stovky let žijí Afghánci tak jak žijí, víra je pro ně všechno, představa že ji nahradí konzumem je mylná. Nám se nedaří integrovat Romy a ti žijí v Evropě s námi stovky let. Nikdo jim jejich zvyky z hlavy nedostane. Tato americká zaslepenost stála životy desítky tisíc lidí všude ve světě. Ani já bych nechtěl žít tak, jak se žije dneska v Americe a to jsem bílý pracující Evropan 21 století. Že tak nebudou chtít žít lidi z oblastí, kde je regulérní středověk, by mělo být přece každému jasné.

0 0
možnosti

Škoda jen těch našich lidských životů . Padli zbytečně ?

0 0
možnosti
PM

Škoda všech kteří tam padli!! Navíc v kontextu takovéhoto odchodu to vypadá že naprosto zbytečně. Kvůli morálnímu imperialismu demokratických levičáků.

3 0
možnosti
PS

Když byl zcela oprávněný cíl invaze v roce 2001 splňen.

No už v tom byla chyba. Taliban jen nereagoval na arogantní požadavky, s útoky neměl nic společného. Útočníci byli ale Saudové.

1 1
možnosti
PV

Měli tam základnu, ale kamarádíčkování se soudy je docela paradoxní, to je fakt.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

Ukrajinci dočasně stahují tanky Abrams. Jsou zranitelné při nasazení dronů

26. dubna 2024  8:01

Ukrajina dočasně stáhla z boje americké tanky Abrams M1A1, které se ukázaly být zranitelné při...

„Smrt režimu.“ Za nápis si má nezletilá ruská studentka odpykat 3,5 roku

26. dubna 2024  6:20

Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku...

Zavolíme! Kandidáti do eurovoleb se utkají v debatě vysílané i studentům škol

26. dubna 2024  5:42

Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která bude...