Saadún Džanabí byl jedním ze třinácti obhájců, kteří se zúčastnili středečního zahájení procesu se Saddámem Husajnem.

Saadún Džanabí byl jedním ze třinácti obhájců, kteří se zúčastnili středečního zahájení procesu se Saddámem Husajnem. | foto: Reuters

Únosci zastřelili obhájce ze Saddámova procesu

  • 71
Jeden z obhájců v procesu s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem byl zastřelen. Jeho tělo nalezli policisté v pátek na ulici nedaleko místa únosu. Právníka odvlekli neznámí ozbrojenci ve čtvrtek z jeho kanceláře na východním předměstí Bagdádu.

Smrt obhájce potvrdil irácký svaz právníků i policie. Džanabího tělo s několika průstřely hlavy a hrudníku našli lidé u jedné z mešit ve východním Bagdádu.

Saadún Džanabí byl jedním ze třinácti obhájců, kteří se zúčastnili středečního zahájení procesu se Saddámem Husajnem a sedmi jeho bývalými spolupracovníky. Souzeni jsou za masakr 148 lidí v Dudžailu v roce 1982.

Džaníbí zastupoval Avada Hamída Bandara, který byl za Saddáma Husajna předsedou Revolučního soudu. Podle pozorovatelů je důvod únosu a vraždy nejasný. Většina iráckých povstalců totiž se souzenými spíše sympatizuje.

Líčení se Saddámem Husajnem probíhá za přísných bezpečnostních opatření. Utajeny zůstaly například tváře většiny soudců. Jména advokátů však byla veřejnosti dostupná. Soudci proces odročili na 28. listopadu.

Saddám má stanout před soudem i za další a těžší zločiny, než byl případ Dudžailu. Za všechny včetně Dudžailu mu hrozí trest smrti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video