VIDEO: Robůtek vozí miny k ruským zákopům, Ukrajinci je na dálku odpálí

  • 30
Ukrajinští vojáci přišli s novou taktikou. K nepřátelským zákopům vysílají dálkově ovládaná vozítka naložená minami, které později odpálí. Sestřihem úspěšných zásahů se nyní na sociálních sítích pochlubil ukrajinský generální štáb.

„Vojenská věda se mění přímo před očima, skutečně v přímém přenosu! Stačí se podívat, jak tito plíživí tichošlápci kladou miny přímo pod nos ruským okupantům. Ukrajinští operátoři je pak na dálku odpalují,“ okomentoval video známý ukrajinský vojenský publicista Jurij Butusov.

Nahrávku pořídili příslušníci 63. mechanizované brigády. Jednotka s lví hlavou ve znaku po ruské invazi prošla boji u Mykolajivu a Bachmutu, dnes se snaží zastavit sílící ruský tlak u měst Lyman a Kreminna.

Na severní frontě

A posílá odsud zajímavá videa: počátkem dubna ukázala zásah raketometu TOS-1A Solncepjok FPV dronem, o pár dní dříve natočila raritní sovětské obrněné vozidlo Ladoga.

První zprávy o tom, že ukrajinská armáda využívá dálkově ovládaná robotická vozítka ke kladení min, se objevily loni v červenci. Twitterový účet OSINTtechnical tehdy zveřejnil fotografie robůtka naloženého protipěchotní minou MON-200 složené z dvanáctikilové nálože a devíti set železných hřebů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video