Zelenskyj žádá před jednáním příměří. Chce záruky od NATO a bezletovou zónu

  • 842
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval Rusko k zastavení ostřelování ukrajinských měst, pokud chce Moskva pokračovat v jednáních. Ta začala v pondělí, mají pokračovat ve středu. Prezident žádá po členských státech NATO, aby ustanovily bezletovou zónu pro ruská letadla. Tvrdí, že tím nezatáhne NATO do války.

Zelenskyj zdůraznil, že nejde o to, zatáhnout do války země NATO. „Pravda je taková, že všichni jsou do války zataženi už dávno, a rozhodně ne Ukrajinou, ale Ruskem - odehrává se rozsáhlá válka,“ řekl.

Zelenskyj v pondělí v souvislosti s bombardováním Charkova a dalších měst prohlásil, že je potřeba nad ukrajinským vzdušným prostorem ustanovit bezletovou zónu, aby se zablokovaly ruské rakety, stíhačky a helikoptéry. Americký prezident Joe Biden mu údajně řekl, že nyní na takové opatření ještě není čas, uvedl Zelenskyj v úterý.

Prezident též žádá NATO, aby poskytlo právně závazné garance, pokud Aliance uzavře Ukrajině dveře do spolku. O statusu Ukrajiny jako neutrálního státu jednají ukrajinští a ruští diplomaté, Rusko to má jako jeden z hlavních požadavků.

Zelenskyj varoval, že pokud Ukrajina padne, ruští vojáci budou na hranicích NATO. Ukrajinští představitelé opakovaně říkají, že válčí i za bezpečnost Evropy.

Dnes si Zelenskyj s Bidenem znovu telefonovali a řešili zvýšení intenzity ruských útoků na místa, kde se nacházejí civilisté. Americký prezident zdůraznil, že Ukrajina může dál počítat s ekonomickou a bezpečnostní podporou Washingtonu a také humanitární pomocí, uvedl poté Bílý dům.

Na otázku, jak dlouho ještě jeho země vydrží ruským silám vzdorovat, Zelenskyj v dnešním rozhovoru s agenturou Reuters a stanicí CNN odpověděl: „My se nedržíme, my bojujeme a náš národ bude bojovat až do konce.“

„Věřím, že válka nebude trvat dlouho,“ řekl prezident, který odmítl nabídku Američanů na evakuaci a zůstává v zemi. Ukrajina odolává Rusku už šestý den. Ruské ozbrojené síly se pokouší dobýt klíčová města včetně Kyjeva, kde útočí na televizní věž.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video