VIDEO: Nyní máme dva světy. Russkij mir pocítí i Česko, varuje ukrajinský kaplan

  • 214
Záporožská oblast (od zpravodajů iDNES.cz) - Ačkoliv od invaze Ruska na Ukrajinu v sobotu uplynuly dva roky, Ukrajinci svou zemi brání již deset let. Upozorňuje na to i tamní vojenský kaplan Michajlo Arsenovyč, se kterým se reportéři iDNES.cz setkali v Záporoží. „Nyní máme dva světy. Jeden, kde se odpočívá a žije normálně, a náš svět, ve kterém se válčí,“ sdělil v rozhovoru.

Za posledních deset let se podle Michala válka změnila. „Všechno se změnilo. Na začátku roku 2014 jsme byli víc připraveni a bylo více lidí,“ řekl na úvod.

Podle něj se nejedná o válku Ruska a Ukrajiny, ale o válku světonázorů.

„Rusko chce celému světu říct, že má nadvládu nad všemi. Ruský svět (v originále russkiy mir, pozn. red.) se nezastaví jenom na Ukrajině. Pocítí to i Polsko, Česko, Slovensko, Lotyšsko nebo Estonsko,“ myslí si kaplan, který na frontě má i své dva syny a zetě.

„Rusko vždy chtělo vládnout celému světu a dnes to dokazuje. Hledá svoje zájmy po celém světě. V Sýrii, Libanonu a všude, kam mu dosahují ruce,“ vysvětlil kaplan.

Dvouleté výročí ruského vpádu na Ukrajinu přišlo v době, kdy se ukrajinským silám už po měsíce nepodařilo dosáhnout významnějšího průlomu na bojišti.

Ukrajinská armáda se potýká s ruskou početní i zbrojní převahou, přičemž další významná podpora od USA, jejího nejvýznamnějšího partnera, je kvůli politickým sporům v americkém Kongresu nejistá.

Z Ukrajiny přesto v poslední době přicházely zprávy o úspěšném ničení ruských armádních plavidel nebo stíhacích letounů. Naposledy tento týden, kdy se povedlo sestřelit již druhý ruský letoun A-50, který naváděl vzdušné údery na Ukrajinu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video