Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

IV

I17v49a92n 22V72a79n34k50o

12. 4. 2024 23:02

Je to mrzuty stav... aj ked tomu nerozumiem, lebo dva roky tu citam, ako Ukrajinci postupuju, ake vitazstva vybojovali, a Rusaci ake maju straty a aki su neschopni...

PT

P66a88v33e88l 45T91r29k41a46l

12. 4. 2024 21:06

Článek opomíjí řadu zajímavých detailů. Čtu ukrajinská média i diskuze čtenářů u nich. Co ukrajinskou veřejnost zaujalo.

- jasně, největší skandál je kvůli zrušení demobilizace po 36 měsících. Nakonec pro to hlasovala i radikálka Bezuhlá a už za to od opozice dostala naloženo

- Zelenský si kromě výjimek z mobilizace pro své kámoše z Kvartal 95 prosadil výjimky pro propagandisty podílející se na Telemaratonu. To je taková absurdnost, že Zelenský de facto znárodnil všechny ukrajinské TV a ty vysílají jednotné vládní "zpravodajství". Aktuálně má logicky důvěru tak 20 % veřejnosti a je cílem mnoha vtipů. Dále Ze kromě výjimek pro své okolí prosadil výjimky pro cirkusáky, to veřejnost také moc nepobrala

- dále má každý poslanec právo si dát výjimku na 2 "své" lidi

- mj. je novinka, že Kyjev může zabavovat občanům auta pokud jich mají více než 1

- docela průšvih je zákaz konzulárních služeb pro chlapy v cizině nad 18 let. Logicky je to tlačí k tomu pořídit si občanství nové země a tím si definitivně zavřít vrátka. To je pro Ukrajinu popravdě větší hrozba než padlí ve válce...

- co nakonec prošlo omezeně je zákaz řidičáku pro odmítače. Dali tam výjimku, že se nevztahuje na "profesionální řidiče"

- pořád platí výjimka pro manžele invalidních žen. Ty jsou díky tomu v současné Ukrajině totálně rozebrané Nedávno jednu dokonce zavřeli, protože si vzala chlapa, spolu odjeli ven, tam chlap zůstal, na dálku se rozvedli a ona si zase vzala dalšího atd.

- co je asi nejvíc kontroverzní jsou výjimky "pro bohaté". Tedy různé podnikatele, vlastníky firem, nebo obecně lidi co mají platy třeba nad 50.000 UAH. To myslím není hotové, má to logiku, ale veřejnost to ve válce moc nebere...

TR

Co to tady říkáte vy dezolate ! Ukrajina je druhé Švýcarsko !

PT

P88a26v65e22l 29T64r40k56a93l

12. 4. 2024 23:47

K tématu mobilizace a korupce. Minulý týden ukrajinská veřejnost žila dalším skandálem.

Jedno ukrajinské opoziční investigativní médium zveřejnilo informace o šéfovi ukrajinských kybernetických sil. Že si za období války pořídil (psáno vesměs na manželku) nemovitosti v řádu miliónů USD, na které si samozřejmě nikdy nemohl legálně vydělat.

Během pár dnů novináře, co to napsal, ulovilo v obchodním domě komando lovců lidí TCK, že bude mašírovat na Bachmut. Na Ukrajině celkem běžná metoda elegantní likvidace nepohodlných novinářů a aktivistů.

JENŽE: TCK udělali fatální chybu s tím obchoďákem. Novináři se dostali je kamerovým záznamům a ukázalo se, že to komando nedělalo náhodný zátah, ale cíleně sledovali a ulovili toho konkrétního pána novináře. Dostalo se to na veřejnost a v kombinaci s naštvaným veřejným míněním na toho šéfa kybernetických sil to celkem explodovalo. Ze zareagoval, šéfa odvaloval z funkce a oficiálně napsali, že poputuje na frontu a tam dostane možnost splatit svou chybu Čili určité demokratické mechanismy a korektivy na Ukrajině fungují

TL

Když jsem psal před rokem, že je potřeba jednat, dokud má Ukrajina aspoň nějaké trumfy v ruce, tak jsem tady schytal mínusů, že by se to nevešlo na náklaďák.

Teď už to s Ukrajinou vypadá bledě, asi by se ale dalo pořád ještě zabránit tomu, aby Rus pokračoval dál. Evropa se musí připravit, vyzbrojit a stanovit si jasnou strategii, co bude dělat - kde bude vyrábět munici a zbraně, kde bude brát lidi do případné války atd. - pak to celý může mít nějaký smysl. Ale hrnout miliardy na Ukrajinu, kde bylo jen otázkou času, kdy to dopadne takhle, to bylo fakt geniální.

Problém není v tom, že je Rusko na Ukrajině, ale v tom, že se Evropa pořád chová tak, jako by se nikde jinde už válčit nemohlo. Pokud Rusko získá půlku Ukrajiny, nebude válka v Evropě ani blíž ani dál, než když tu půlku Ukrajiny nezíská. Té válce v Evropě může zabránit jenom sama Evropa tím, že bude připravená. A to teda fakt není. A místo toho, aby čas využila na přípravu, využívá ho na velkohubé kecy, prázdná gesta a vyhazování peněz.

PM

Ale bledě to vypadá kvůli tomu, že západní státy nechtějí nic udělat a putin šikovně nakoupil republikány. Až UA prohraje, nejnže odsoudíme miliony lidí ruskému teroru, ale bude nás to hodně bolet v blízké budoucnosti.

EH

Generální tajemník NATO Stoltenberg řekl 7. září 2023 při společném zasedáním výborů EU parlamentu, že Putin na podzim 2021 poslal NATO návrh dohody o tom, že se NATO nebude dál rozšiřovat na východ výměnou za záruky pro Ukrajinu. To jsme samozřejmě odmítli, řekl Stoltenberg.

Byla to od NATO omezená arogance nebo cynismus? Ukrajinci udělali podobnou chybu jako my před II. světovou válkou, když si mysleli, že v nich mají nějakou záruku bezpečí. Neutralita je stomilionkrát lepší řešení než statisíce zničených životů ukrajinských vojáků a jejich rodin.

PT

P88a76v81e96l 26T32r42k91a50l

12. 4. 2024 23:09

Koukám, že hodně lidí chce slyšet ty lepší zprávy z Ukrajiny, než tisíce mrtvých a zmrzačených či armáda co nemá na náboje a zoufale čeká na americkou pomoc a české granáty.

Takže dobře, shodou okolností mezi ukrajinskou veřejností vyvolalo velký ohlas zveřejnění ukrajinského protikorupčního úřadu z tohoto týdne zdroj:(nazk.gov.ua)

Ukrajinský vrcholný politik, exprezident a oligarcha v jedné osobě, jak to na Ukrajině chodí, Petro Porošenko za války finančně jen vzkvétá. Zisku mu vzrostl 20x!

Zatímco v roce 2021 vykázal zisk z businessu skromných 162 mil. UAH, za rok 2022 už je to solidních 1,44 miliard UAH a v roce 2023 rovných hezkých 1,5 miliardy UAH. (Za rok 2023 mimochodem 18 mil. USD stáhl do bezpečí zemí EU.) Takže se pořád drží mezi 3 nejbohatšími ukrajinskými oligarchy.

Jeho dospělí synové ve vojenském věku s částí miliard okamžitě po začátku války zmizeli na Západě a odtud morálně podporují běžné Ukrajince, co přicházejí o nohy, ruce, životy.

PT

P66a46v27e62l 38T91r56k14a19l

12. 4. 2024 23:13

Pro korektnost: lidí z ukrajinské opozice sice tato čísla nevyvrátili, ale tvrdí, že to pustil do světa PR tým Zelenského (Por a Ze jsou politicky konkurenti), aby trochu zvrátil své špatné preference.

PT

P30a46v29e94l 61T80r27k49a52l

12. 4. 2024 21:13

Ale zase trochu optimistických zpráv, situace na Ukrajině není zas tak špatná, jak by se z článku zdálo!

Včera Ostap Drozdov (ukrajinský nacionalistický novinář) zveřejnil tohle (automatický překlad z jeho květnaté ukrajinštiny):

Podání e-prohlášení státními úředníky za rok 2023 skončilo. Suchá analýza ukazuje následující:

1. Každý třetí úředník dostal nové auto. 2. Zvyšuje se nákup bytů a zejména domů. 3. Úředníci nejen nesnížili peněžní úspory, ale zvýšili je. 4. Peněžní prostředky a bankovní vklady úředníků vzrostly během 2 let války o 25 %. 5. Úspory úředníků se obecně zvýšily o 1 milion eur, 100 milionů hřiven a 6 milionů dolarů.

6. Novým trendem je sepisování jmění pro babičky, rodiče v důchodu atp. 7. Platy úředníků výrazně vzrostly: o 25 %.

8. Celkem: oficiální roční plat úředníků se zvýšil z 1,4 miliardy UAH na 1,8 miliardy UAH.

9. Většina platu zaměstnanců není plat, ale příplatky a prémie, které jsou dvakrát vyšší. 10. Třetinu bohatství tvoří dary, půjčky, úroky, materiální pomoc, honoráře atp.

11. Jeden z příkladů: poslanec Jurij Bojko dostal 28 milionů UAH jako „dárek“ od své ženy.

PM

Jj to potěší jak zahraniční pomoc zlepšila životní úroveň ukrajinským úředníkům. 😎 Vy padá to že v umění si přilepšit jsou ještě lepší než ti naši.

Foto

Z historie víme, že bohatí oligarchové nikdy a nikde za svoji zemi nebojovali, tedy nemá smysl pokukovat po bohaté smétánce. Ti do války nepůjdou. Tedy je potřeba do války nahnat veškerý chudý plebs(včetně žen, invalidů a starců) a pokud tyhle lidské zdroje dojdou, tak potom kapitulovat.

JB

Černo-červené vlajky na náměstí Nezávislosti jsou pro Západ problém. Pro ukrajinskou vládu a Rusko představují vítanou příležitost líčit ukrajinskou revoluci v děsivém světle. Ale faktem je, že bez západu Ukrajiny i strany Svoboda by proevropské demonstrace Ukrajinců už asi dávno zašly na úbytě.

Luboš Palata, iDnes, 2013

  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Terasa baru, jejíž pád na Mallorce zabil čtyři lidi, neměla provozní licenci

28. května 2024  21:58

Terasa baru v turistickém letovisku na ostrově Mallorca, při jejímž pádu minulý týden zahynuli...

Atentátníka na premiéra Fica převezli náhle do nemocnice, píšou na Slovensku

28. května 2024  21:51

Pachatele útoku na slovenského premiéra Roberta Fica převezli dnes z vazby do nemocnice. Slovenská...

Migranti přitvrdili, útočí na Poláky přes plot i klacky s noži, ukázalo video

28. května 2024  21:09,  aktualizováno  21:15

Na polsko-běloruské hranici přituhuje. Migranti, kteří se pokoušejí proniknout do Polska, jsou...

Wagnerovci se zapojili do hromadné potyčky v Čeljabinsku, zněla i střelba

28. května 2024  20:53

Na ruských sociálních platformách se během víkendu rozšířilo video, které ukazuje potyčku na ulici...