Matka s šestiměsíčním synem se schovávají v protileteckém krytu v Charkově na Ukrajině. (13. října 2022) | foto: Reuters

Pětina protileteckých krytů je nepoužitelná, ukázaly kontroly na Ukrajině

  • 16
Ukrajinské úřady při revizi zhruba pěti tisíc protileteckých krytů v zemi zjistily, že asi pětina z těchto prostor není použitelná. Ke kontrole vyzval prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co ve čtvrtek při ruském útoku zahynuly dvě ženy a devítiletá dívka, které se nedostaly do zavřeného krytu.

Šéf ukrajinského ministerstva vnitra Ihor Klymenko sdělil, že zkontrolováno zatím bylo přes 4 800 krytů. „Zavřených bylo 252 objektů civilní ochrany, nepoužitelných jich bylo 893,“ citovalo ho ministerstvo.

Revizi podle Klymenka provádí přes 5 300 záchranářů, policistů a dalších představitelů ukrajinských úřadů. Ti veškeré nedostatky popsali a záznamy předali příslušným orgánům, které mají zjednat nápravu, uvádí server Ukrainska pravda.

Kyjev čelil útokům čtvrtou noc v řadě, ostřelování hlásí ruské město Šebekino

Ruský úder si v noci na čtvrtek vyžádal život devítileté dívky, její matky a další ženy. Podle ukrajinských médií se ženy s dívkou a dalšími lidmi snažili dostat do protileteckého krytu v kyjevské Desňanské čtvrti, ale nikdo jim prostory neotevřel. Na místo pak dopadly zřejmě trosky jedné z raket, které odpálilo Rusko.

Ruskojazyčný server BBC k tomu uvedl, že se v některých ukrajinských městech včetně Kyjeva od poloviny letošního května hromadí stížnosti obyvatel ohledně zavřených krytů.

1. června 2023

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video