Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hrůza pro morálku Rusů. Vzpoura wagnerovců požene Ukrajince vpřed

  13:00
Rebelie ruského oligarchy Jevgenije Prigožina sice trvala zhruba den, pro morálku ukrajinských vojáků je ovšem nečekaným a vítaným dárkem. Odhalila totiž chaos v řadách nepřítele. Vzpoura wagnerovců navíc přišla ve chvíli, kdy protiofenziva Ukrajinců postupuje pomaleji, než bylo v plánu. Bizarní představení z Ruska je tak může o to víc „nakopnout“.
Ukrajinští vojáci na frontové linii poblíž Bachmutu (17. června 2023)

Ukrajinští vojáci na frontové linii poblíž Bachmutu (17. června 2023) | foto: ČTK

Prigožinův víkendový spektákl v Rostově na Donu a snažení Rusů opevnit Moskvu před vpádem wagnerovců přivítali Ukrajinci „s potleskem“. „Vojáci na frontové linii to vnímají pozitivně. Každý chaos a nesoulad na nepřítelově straně je naší výhodou,“ říká mluvčí východního velení ukrajinské armády Serhij Čerevatij.

Sociální sítě už obletělo video s velitelem dronů přezdívaným Maďar, který si ke sledování vzpoury v Rusku přinesl řádnou zásobu popcornu. Vyrojilo se obrovské množství vtipů a takzvaných memů zesměšňujících ruského diktátora a ukrajinští představitelé chaos označovali za jistý znak čím dál větší nestability ruského režimu.

Chvilka na popcorn:

Nenadálá situace už se zřejmě vyřešila dohodou, kterou vyjednal běloruský prezident Alexandr Lukašenko. Prigožin pochod na Moskvu zastavil a souhlasil s exilem v Bělorusku. Ale škoda už byla napáchána. Spolu se zbytkem světa si ukrajinští vojáci mohli dobře prohlédnout, jak je Rusko zranitelné. Sám Putin je nyní v očích světa slabý a zoufalý, když se dohodl i s někým, koho předtím nazval zrádcem.

Ponížený Putin, zranitelné Rusko, bizár. Co to mělo být? nechápou ve světě

Vzpoura zřejmě nijak zřetelně nepoznamenala ruské pozice na válečné frontě, Ukrajincům nicméně může dát potřebný impuls k tomu, aby dokázali zesílit svou protiofenzivu. Ta se totiž vyvíjí pomaleji, než vojenští velitelé očekávali.

„Krátkodobě to odvedlo pozornost od války a odklonilo některé zdroje z fronty,“ popisuje Nigel Gould-Davies z Mezinárodního institutu pro strategické záležitosti. „Z dlouhodobého pohledu to ukazuje nedostatek jednoty uvnitř ruských bojových sil. Pro ruskou morálku je to hrůza, pro velitele i vojáky. Pro ukrajinskou morálku je to naopak velmi dobré,“ dodává.

Prigožina dál vyšetřují, je neznámo kde. Čeká se na indicie, kolik mu zůstalo lidí

Potvrzuje to hlas třeba tohoto vojáka. „Všichni jsou nadšení,“ říká padesátiletý Andrij Kvasnycja, který byl zraněn při bojích o Bachmut. „Volal mi kamarád a říkal: ‚Andriji, už mnoho let nepiju, ale dnes mám dobrý důvod se napít.‘ Je to těžké, ale určitě vyhrajeme,“ míní.

Na ruských telegramových kanálech zase různí blogeři nabádali ruské vojáky, aby se i nadále soustředili na válku. „Bratři! Všichni, kdo máte v rukou zbraň na linii kontaktu, pamatujte, že nepřítel je hned naproti vám,“ říká podle agentury AP jedna ze zpráv.

Jak wagnerovci pochodovali na Moskvu, náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová oznámila, že došlo k postupu v několika směrech podél frontové linie a že ruský postup dále na sever byl zmařen. „Slabost nepřítele je vždy příležitostí, umožňuje nám využít výhodu,“ řekla agentuře AP a dodala, že je příliš brzy říct, zda se politická hra v Rusku může odrazit i na tom, že Ukrajina získá vojenskou převahu.

Zajetí čtyř Prigožinů a smutný prezident Číny. I vzpouru provází humor

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu minulý týden uvedl, že do konce června vznikne nová záložní armáda, která zvedne počty vojáků na ukrajinské frontě. Rusko už tam nasadilo 90 procent svých sil a už má zásadní početní výhodu oproti ukrajinským mužům.

Odborníci míní, že Ukrajinci si musí zachovat flexibilitu a rychlost, aby mohli využít ruských slabých míst podél frontové linie a prorazit obranné linie, jakmile se naskytne příležitost. S moderními zbraňovými systémy podle standardů NATO, které mají Ukrajinci k dispozici, je podle nich morálka nezbytnou ingrediencí, aby toho dosáhli a změnili tak situaci na bojišti.

Volodymyr Zelenskyj uděluje vyznamenání příslušnici armády při návštěvě pozic ukrajinských vojáků na frontě. (3. října 2023)

„Tohle Ukrajince skutečně povzbudí,“ řekl James Nixey, vedoucí ruského a eurasijského programu v Chatham House. „Jestliže jsme říkali, že Ukrajinci mají za co bojovat, v poslední době jim trochu chybí morálka,“ podotýká.

Ukrajinští velitelé svým bojovníkům řekli, že neshody odehrávající se v Rusku jsou nepřímo jejich dílem. „Hrdinové z Bachmutu, kteří drželi město deset měsíců a vyčerpali nepřítele, jsou spoluautory tohoto ruského epického selhání,“ řekl Čerevatij.

Šojgu navštívil bojující Rusy. Ukrajinci už osvobodili 130 čtverečních kilometrů

Pravda je však složitější. Invazi předcházela dlouholetá rivalita mezi Prigožinem a ruským vojenským vedením, relativní efektivita wagnerovců ve srovnání s jednotkami pravidelné armády zvýšila Prigožinovu prestiž a možná mu dodala sebevědomí, aby se pustil do vzpoury.

Přesto toto poselství rezonuje v řadách ukrajinské armády, zatímco se připravuje na další rozhodující krok ve válce. V Záporožské oblasti na jihovýchodě země vojáci minometné jednotky v neděli stříleli ze svých pozic na ruské cíle. A při každém výbuchu si postěžovali na Rusko.

„Za Kachovskou přehradu!“ volal jeden z příslušníků ukrajinských speciálních jednotek s odkazem na katastrofální zřícení přehrady z počátku tohoto měsíce. I z útoku na přehradu, po němž byly zatopeny celé ukrajinské vesnice, je podezřelé Rusko.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Čech, na kterého zapomněli. S Brity se v Normandii vylodil i poručík Kubišta

6. června 2024

Premium Vždy se říkalo, že jedinými českými vojáky, kteří se zúčastnili invaze do Normandie, byli letci....

Buzerace, časté buzení a necitlivé vážení. Porodnice nás stresují, líčí matky

6. června 2024

Premium Čekaly vlídnou péči zdravotníků. Místo toho ženy popisují, že v některých českých porodnicích...

Green Deal změníme při grilování, říká Dostálová. Angličtinu má i třikrát týdně

6. června 2024

Změn v Green Dealu bude možné dosáhnout při takzvaném grilování eurokomisařů, které musejí...

Je nejprolhanější politik, útočil Babiš. Evropě nerozumí, vrátil mu to Fiala

5. června 2024  16:02,  aktualizováno  22:55

Ostrá jak břitva byla od začátku debata premiéra a lídra ODS i koalice SPOLU Petra Fialy a předsedy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...

Hejt není názor, říká Arichteva. Žena herce Blažka jí doporučila plastiku prsou

Herečka Veronika Arichteva (38) se stala terčem kritiky manželky herce Filipa Blažka (50). Jolana Blažková (44) se...

Hana Vagnerová: Nikdo v USA neříkal, že bych měla být vdaná a mít děti

Herečka Hana Vagnerová (41) žila střídavě v Česku a USA. Aktuálně má za sebou natáčení amerického filmu s hvězdou...

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava kávy trvá příliš...