Rukojmím z autobusu pomohl ukrajinský prezident. Tipem na film o týrání zvířat

  • 17
Ozbrojený muž, který se zmocnil autobusu na Ukrajině, propustil po dvanácti hodinách rukojmí. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj totiž splnil jeho požadavek a veřejně doporučil ke sledování filmový dokument o utrpení zvířat. Prezident později video zveřejněné na Facebooku smazal.

Ozbrojenec se policii představil jako Maxim Špatný (Maxim Plochoj), vlastním jménem Maxim Krivoš. V centru ukrajinského města Luck s výbušninou a automatickou zbraní zadržel autobus s dvaceti lidmi. Požadoval, aby vládní představitelé uznali, že jsou ve skutečnosti teroristé. 

Ukrajinský prezident se po telefonním rozhovoru s Krivošem rozhodl splnit jeden z dalších ozbrojencových požadavků. Na svém Facebooku zveřejnil šestisekundové video, ve kterém doporučuje ke zhlédnutí americký dokumentární film Pozemšťané (Earthlings).

Dokument z roku 2005, namluvený hercem Joaquinem Phoenixem známým například z filmového hitu Joker, se zabývá zneužíváním zvířat pro potřeby lidí. Obsahuje značné množství záběrů utrpení zvířat pořízených skrytou kamerou.

„Film Pozemšťané z roku 2005. Každý by se na něj měl podívat,“ prohlásil Zelenskyj na videu, které zveřejnil po propuštění tří rukojmích. Po zveřejnění videa aktivista za práva zvířat nechal rukojmi odejít. Policisté jej následně zadrželi.

Prezident svůj videovzkaz po zadržení pachatele smazal. Nahradil jej poděkováním policii a dalším, kdo pomohli vyřešit krizovou situaci. „Lidský život je tou nejdůležitější hodnotou. Nikoho jsme neztratili,“ napsal Zelenskyj na Facebook.

„Film, o kterém tento muž mluví, je dobrý. A nemusíte být tak pokřivení a uspořádat takovou horor show pro celou zemi, abyste se na něj podívali,“ prohlásil ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov.

Ukrajinští aktivisté za práva zvířat odsoudili jednání únosce. Film Pozemšťané podle nich vyzývá k milosrdenství a soucitu a nemá nic společného s násilím proti lidem, napsal ukrajinský server 112.

Podle Avakova žádný rukojmí nebyl zraněn. Rukojmí uvedli, že únosce je neohrožoval a vyzval je k tomu, aby nepanikařili a zůstali v klidu „bez zbytečných pohybů“.

Policisté provedli prohlídku v bytě možného Krivošova spolupachatele v ukrajinském městě Charkov. Na místě našli granáty a střelné zbraně.

Krivoš byl dvakrát odsouzen, dohromady si odpykal asi deset let za mřížemi za řadu těžkých zločinů. Útočník na sociálních sítích ustavičně opakoval, že je „nespokojený se systémem“ v zemi. Zveřejnil video, na kterém se zkrácenou verzí útočné pušky kalašnikov v ruce ohlašuje „den antisystému“ a nabádá ke „slavení pravdy“.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video