Billboardy Jednotného Ruska bojují proti „homosexualismu a satanismu“. | foto: Twitter

Proti homosexualitě a satanismu. Rusko pořádá na okupovaných územích volby

  • 115
Ruskem dosazené úřady zahájily hlasování v ukrajinských regionech, které okupují ruská invazní vojska. Podle médií má jít o součást regionálních voleb, které se v Rusku uskuteční 10. září. V Doněcké a Záporožské oblasti proběhly volby už ve čtvrtek, v Chersonské a Luhanské mají začít v sobotu. Nekandiduje v něm žádná skutečná opozice.

Kremlem dosazené úřady vedou represe proti jakýmkoli nesouhlasným hlasům a ukrajinští představitelé považují hlasování za nezákonné. Rusko se zmíněné čtyři ukrajinské regiony, které z části okupují jeho invazní vojska, loni pokusilo anektovat.

Ruský prezident Vladimir Putin v říjnu podepsal zákony o připojení Doněcké, Luhanské, Záporožské a Chersonské oblasti k Rusku. Kroku předcházelo proruskými úřady narychlo zorganizované hlasování na okupovaných územích, které Moskva označovala jako referendum o připojení k Rusku, nicméně Kyjev a svět výsledky odmítly uznat.

Hlasování provázely zprávy o nucené účasti voličů a volebních podvodech. Tyto oblasti, společně s už dříve Moskvou anektovaným poloostrovem Krym, tvoří téměř pětinu Ukrajiny, poznamenala agentura Reuters a zároveň upozornil, že Moskva plně nekontroluje žádný ze čtyř regionů.

Volby v Rusku nejsou demokratické, nemusí se pořádat, řekl mluvčí Kremlu

Ukrajina se snaží ve své protiofenzivě území získat zpět pod svou kontrolu. Ve všech čtyřech okupovaných regionech usilují o plné funkční období Moskvou vybraní oblastní šéfové, směs proruských politických veteránů a další kandidáti, kteří jsou známí pouze na místní úrovni.

Všichni regionální šéfové podle agentury kandidují s Putinovou podporou a vstoupili do jemu blízké strany Jednotné Rusko. Tématem voleb je mimo jiné boj proti homosexualitě a satanismu. Například v Doněcké oblasti mají být vybráni poslanci regionálního zákonodárného sboru a členové místních zastupitelstev z politických stran schválených Kremlem, podotkl list The Moscow Times.

Hlasování má podle Reuters skončit 10. září, kdy Rusko pořádá na svém území volby různé úrovně, přičemž v několika regionech se bude například rozhodovat o gubernátorech nebo poslancích místních zákonodárných sborů. V okupovaných ukrajinských oblastech tamní úřady hlasování prodloužily na několik dní s odůvodněním, že je nutné snížit nebezpečí pro voliče.

Současné hlasování má podle Reuters pomoci upevnit autoritu Moskvy na těchto územích, podle The Moscow Times je vnímáno jako nejnovější snaha legitimizovat Kremlem dosazené úřady a nečeká se, že ho uzná širší mezinárodní společenství.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video